Gebelikte Neden Daha Fazla Demire Gereksinim Duyuluyor?

Kan içerisinde bulunan ve demir bakımından zengin olan hemoglobin proteini, vücutta oksijen dolaşımını sağlamaktadır. Hemoglobin içerisindeki demir; tüm hücrelere ve kaslara oksijen taşıyarak sağlıklı şekilde çalışmalarına yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda stres ve hastalıklara karşı vücut direncini koruyan demir; gebelik döneminde barsaklardan çok daha verimli şekilde emilmektedir. Bu süreçte hem anne adayının hem de bebeğin yeterli oksijen almasını sağlamak için daha fazla demir tüketilmelidir. Yeteri miktarda demir alımı aynı zamanda yorgunluk, halsizlik, depresyon ve sinirlilik durumlarını da önlemeye yardımcı olmaktadır.

Gebelik sürecinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi çok büyüktür. Bu süreçte demir bakımından zengin besinler tüketilmesi önerilmektedir. Demir bakımından zengin olan yağsız et, balık, yapraklı yeşil sebzeler, kümes hayvanları, deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, pekmez, fıstık gibi besinleri gebelik sürecinde tüketmek hem anne hem bebek sağlığı için gereklidir. Bu süreçte ekstra demir takviyesi için gebelik takibinizi yapan doktorunuzun önerilerini dikkate alın. Normal gebelik sürecini yaşayan anne adayları için demir takviyesi uygun görülürken anemi hastası olan anne adayları için günlük doz arttırılabilmektedir.

Gebelik Döneminde Demir Tüketimi Hakkında Önemli Bilgiler

- C Vitamini demirin barsaklardan emilimine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle demir açısından zengin diyet programlarına C vitamini içeren besinler de dahil edilmelidir.

- Çay, kahve gibi ürünler kafein içermesi açısından gebelik döneminde tüketilmemelidir. Kafein vücudun demir emilimine engel olmaktadır. Bu nedenle kafein içeren maddeler yemeklerden 3 saat önce veya 3 saat sonra tüketilebilmektedir.

- Demir içeren besinleri mümkün olan en az sürede pişirmek önemlidir. Çünkü bazı gıdalar pişerken içeriğindeki demiri kaybedebilmektedir.

- Demir takviyesinin yan etkisi olarak bazı kişilerde kabızlık görülebilmektedir. Kabızlık sorunu yaşamamak için tahıl içeren besinler, meyve ve sebzeler tüketmek önemlidir. Aynı zamanda gün içerisinde bol su tüketmek ve doktor kontrolü ile hafif egzersizler yapmak bu sorunun önüne geçmekte önemlidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)