Gebelikte Üriner Enfeksiyon

Yazar Serhat DönmezerÜrolog • 19 Haziran 2018 • Yorumlar:

Gebelikte rahim büyüdükçe mesaneye baskı yapmaya başlar ve gebelik süresince değişen hormonlar da üriner sistemde (idrar yolları) biçim ve işleyişte değişimlere sebep olur. Gebelik süresince damarlarda ve dokular arasındaki sıvı artar, bu da böbreğin yaklaşık 1 cm uzamasına neden olur. Böbreğin idrarı süzme hızı da % 30-50 çoğalır. Kalp atımı hızlanır. Çoğunlukla 3. ay dan sonra, böbreğin kanallarında genişleme ve buna bağlı idrar birikimi gerçekleşir. Bu durum rahim içindeki bebeğin idrar kanalına baskı yapması ve gebelikte artan progesteron hormonunun, idrar kanallarında gevşetici etki yapmasına bağlanır. Rahim büyüdükçe, mesane yukarıya ve öne itilmeye başlar.

Normal gebeliklerdeki bu değişim nedeniyle “bakteriüri” denen, idrarda bakteri görülmesi durumu ortaya çıkar. Bu çok sık görülen bir durum değildir, gebe olmayan kadınlardan % 5 daha fazla gözlemlenmiştir. İdrarda bakteri görülmesi durumu tedavi edildiğinde, böbrek iltihaplanması % 3 ‘e düşürülür. Böbrek iltihaplanmasının % 60-70 i genellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü döneminde olur.

Gebe kadında eğer diabet öyküsü varsa daha dikkatli takip edilmelidir. Tedavi edilmeyen böbrek iltihaplanmasında, bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. Bu nedenle gebelik boyunca, bakteriüri açısından taramalar tercih edilir.Gebeliğin ilk başlangıcında ve 16. haftalarda idrar örneği alınmalıdır.

Eğer gebe kadında idrar yaparken yanma gibi bir sorun yoksa ancak idrar tahlilinde bakteri saptanırsa, 2 ayrı idrar kültürü yaptırılarak, önemli olup olmadığı saptanabilir.

Gebelikte kullanılabilecek uygun ilaçlarla tedavisi yapılır. Tedavi sonrasında bakteriürinin tamamen ortadan kaldırıldığından emin olabilmek için, tekrar idrar kültürü yaptırılması gereklidir. Sonrasında da aralıklı idrar kültürleri ile takip edilmeleri gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)