Genel Diş Hekimliği

Yazar Tülin AssafDiş Hekimi • 12 Şubat 2018 • Yorumlar:

PROTEZLER

-SABİT PROTEZLER

Yanyana olan bir kaç dişin kaybında onların yerini alan sabit protezlere köprü adi verilmektedir ve bu köprüler alınan ölçülerden sonra laboratuarlarda hazırlanır.Bu köprüler 3 kategoride sınıflandırılır.Her iki tarafında da doğal dişleri bulunan ve diş kaybı alanlarının arada kaldığı köprü tipine geleneksel veya normal köprü adı verilmektedir. Doğal dişler köprünün her iki yanındadır. Kayıp diş alanının sadece bir tarafında doğal dişin bulunması ve öteki tarafın sonsuz boşluk olduğu durumlarda yapılan köprülere cantilever köprüler denir ve buradaki destek dişler köprünün ya sağındadır ya da solundadır.En son olarak maryland köprüler; sadece kayıp dişin yerine bir yapay diş konulur ve tutuculuğunu çevredeki dişlerin arka bölümlerinden almaktadır. Tüm bu sabit köprülerin bir formüle dayanması gerekmektedir. Köprü ayağı olarak alınan dişlerinkök alanları kayıp olan dişlerin kök alanlarından daha büyük olmalıdır. Bu bir kuraldır.

-DİŞ KRONLARI

Dolgu veya diş çürüğü gibi dişlerin erozyona, çatlamaya ve kırılmaya sebep olabilecek değişik faktörler vardır.Kozmetik diş hekimliğinde kronlar bu tür problemleri çözmek için kullanılır.Dental kronlar, etkilenen dişin tüm yüzeyini kaplar ve güç, dayanıklılık ve estetik sağlar.Temel olarak üç çeşit kron türü vardır; metal altyapılı porselen kronlar, zirkonyum altyapılı porselen kronlar ve emax(preslenmiş porselen) kronlar.

-HAREKETLİ PROTEZLER

Bir çenede bulunan dişlerin kısmen veya tamamen kaybında ve bu eksikliği tamamlamak için kullanılan, hasta istediğinde takıp çıkarılabilen protezlerdir.Dişlerin eksiklikleri tamamlanıp doğal bir görüntü ve kaybolan çiğneme fonksiyonunun tekrar kazanması sağlanarak güzel ve sağlıklı bir gülümsemenin oluşmasına yardımcı olur.

-DİŞ DOLGULARI

Dolgular, hekim tarafından dişlerin çürümüş kısımlarını temizledikten sonra dişin eksik kalan bölümlerini tamamlamak için kulanılan kompozit malzemelerdir.Kırık dişleri onarmak için de kullanılırlar.Dişler temizlenip gerekli izolasyonlar ve bonding ajanları ile sızdırmazlık sağlanarak dolgu yapılır ve hassasiyet önlenir.



-ÇENE CERRAHİSİ

Çene cerrahisi diş hekimlerimizin baş, boyun, yüz, çene ve ağız ve maksilofasiyal doku hastalıklarını, yaralanmalarını ve kusurlarını düzeltmek için kullandığı bir prosedürdür.Bazı işlemler şunlardır:

Gömük dişler; akıl dişleri ve diğer gömük dişler süremediği zaman kemiğin altına sıkışıp kalırlar. Bu ağrı, şişme ve bazen enfeksiyona neden olur. Ağız cerrahisi bu dişleri çıkarmak için yapılır.

DİŞ İMPLANTLARI

Diş kaybı; kaza veya enfeksiyon nedeniyle diş kaybında implantlar bu dişlerin yerini alacak şekilde yerleştirilir.Uzman hekimimiz basit ve neredeyse ağrısız olduğu için bu prosedürü hastalara önerir. Dental implantların en önemli avantajı kaybedilen dişlerin yerine geçebilmektir.Hasta doğal dişleri ile implant arasındaki farkı ayırt edemeyecektir. Diş implantları, çene kemiğine yerleştirilen kökleri taklit eder.Diş implantları, kendinize güveninizi artıran daha doğal ve daha rahat gülümseme sağlayan bir uygulamadır.Uzun ömürlüdür.Ek olarak diş implantları özel bakım gerektirmez, sadece diş hekimlerinize rutin olarak ziyaretler yapmalı ve düzenli fırçalama, diş ipi uygulaması herkesin yapması gereken alışkanlıklardır.

Genel olarak bir dişi eksik olan herhangi bir hasta diş implantı için bir adaydır.Özel durumunuza ve genel sağlığınıza bağlı olarak, diş hekimi dental ameliyatın sizin için uygun olup olmadığını size muayenede söyleyecektir.

2 Şekilde uygulanır:

Birincisi cerrahi yöntem; burda diş eti açılarak ve dikiş ihtiyacı bulunmaktadır.Buna dental implant ameliyatı da denilmektedir.

İkinci yöntem cerrahisiz yöntemdir.

Bu yönteme ayrıca tomografi yöntemi de denebilir.İmplantlar önceden planlanarak bir rehber aracılığıyla yerlerine yerleştirilir ve bu prosedürde diş eti açılmasına veya dikiş atılmasına gereksinim yoktur.

Dental İmplant Ameliyatından Önce

Muhtemelen normal faaaliyetlerinize dönebilecek kadar iyi hissedeceksiniz.Bununla birlikte düzgün iyileştirmeyi hızlandırmak ve dinlenmek için çalışmaya ara vermenizi öneririz.Mümkünse rahat giysiler giyin.Doktorunuzun size verdiği önerileri yakından takip edin.Ameliyat lokal anestezi altında yapıldığından prosedürden önce yiyip içilmesine izin verilir.

Dental İmplant Ameliyatından Sonra

-Size verilen herhangi bir ilacı aldığınızdan emin olun.Tıbbi geçmişinize bağlı olarak, diş hekimi antibiyotik veya ağrı kesici ilaç reçete edebilir.

-Yumuşak bir diyet uygulayın.İmplant cerrahisini izleyen ilk 24 ila 48 saat boyunca gıdaları serin olarak tüketin.

-Ağzınızı çok fazla temiz tutun.Diş etlerinizde herhangi bir enfeksiyonu engellemek ve düzgün iyileşmeyi sağlamak için mükemmel ağız bakımı yaptırmanız önemlidir.

Dental implant Yerleştirmek Ne Kadar Sürer?

Modern diş hekimliği sayesinde diş hekimleri eksik dişlerin yerine dental implant kullanırlar.Diş implantları, eksik dişlerin yerine uygulanan en etkili, uzun soluklu çözümdür.En iyi yanı fırçalama ve diş ipi gibi asgari bakım gerektirir.Ayrıca tamamen doğal görünür.Diş implantları 15 dakikada yerleştirilir.Dental implant prosedürünün en uzun kısmı, yaklaşık 3 ay kadar süren implant alanındaki iyileşmenin tamamlanmasıdır.İmplantın kemikle entegre olması ve diş etlerinin iyileşmesi için yeterli süre beklenmelidir.

Diş implantlarını uygulayabilmek için diş hekiminize düzenli ziyaretler yapmanız gerekir.Genel sağlığınız iyi olmalıdır.Diş implantını detekleyecek yeterli kemik yapısına sahip olmalı ve diğer koşullara da uymanız gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)