Genişletilmiş Göz Kapağı Estetiği

Yazar Ozan Bitik • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:

Bir zamanlar üst göz kapağı ameliyatı sadece üst göz kapağındaki deri fazlasının “elips” şeklinde çıkartılıp sonra da güzelce dikilmesinden ibaret idi. Bu en basit formunda bile o derinin nereden ne kadar çıkarılacağı her hastada özenle planlanması gereken oldukça hassas bir konuydu.

Plastik cerrahi bilim dalının yıllar içerisinde biriktirdiği tecrübe ile günümüzde bu ameliyat göz kapağının gerektiğinde tüm katmanlarını kapsayan, hatta göz kapağı yakın komşuluğuna da göz kapağı kesisinden ulaşılarak müdahale edilen daha kapsamlı (genişletilmiş) bir form kazandı.

Bakın yaşlanan üst göz kapağında ve çevresinde neler oluyor.


Göz çevresinde deride göreceli bir fazlalık oluşuyor. Bu deri fazlalığı göreceli çünkü aslında yaşlandıkça yeni deri üretmiyoruz. Derinin altında kastan, bağ dokusuna, yağ dokusundan kemiğe kadar pek çok yapı hacim kaybediyor ve küçülüyor. Sonuçta deri alttaki yapılara göre nispeten bol kalıyor. Kilo kaybedip eski elbiselerinizin size bol gelmesi gibi düşünebilirsiniz. Derideki bu göreceli fazlalığı almak halen geçerli bir strateji çünkü hiçbir zaman deri altındaki dokuları gençlikteki hacimlerine bire bir döndürebilmek henüz mümkün değil. Yani elbiseyi terziye göndereceğiz ama elbisenin içindekine de özen göstermemiz lazım. Genişletilmiş üst göz kapağı estetik ameliyatı işte elbisenin altında kalan her şey ile ilgili.
Yaşlandığımızda göz kapağının altındaki deriye bitişik olan ve perde gibi kapağı kapatmaya yarayan “orbicularis okuli” isimli kas da bollaşır. Gerekli olan durumlarda bu kasın alınması üst göz kapağının üzerindeki yığılmayı hafifletecektir. Kasın bol olduğu ancak alınmadığı durumlarda kas kendi üzerine katlanarak üst göz kapağı kıvrımı üzerinde bir rulo oluşturacaktır. Tahmin edeceğiniz üzere bu ruloyu pek sevmeyeceksiniz.

Yaşlandığımızda göz kapağının orbital septum dediğimiz yüzeysel ve derin katmanlarını ayıran bağ doku katmanı da gevşer, bu katmandaki gevşeklik üst göz kapağı yağ yastıkçıklarının adeta bir fıtık gibi göz kapağından öne doğru belirginleşmesine yol açar. Septumdaki gevşeme değerlendirilip gerektiğinde cerrahi olarak sıkılaştırılabilir.

Septumun altı göz kapağının derin katmanıdır diyebiliriz. Burada üst göz kapağı torbalarını oluşturan yağ yastıkçıkları var. Bu yağ yastıkçıklarını her hastada farklı bir biçimde şekillendiriyoruz. Bazen yağları alıyoruz, bazen gözün arkasına itiyoruz, bazen bir torbadan diğerine transfer ediyoruz.

Derin katmandaki en önemli yapı göz kapağını açmaya(kaldırmaya) yarayan “Levator” kası. Bu kasın gövdesinden çıkıp göz kapağının kirpikli sınırındaki kıkırdak yapıya uzanan bir perdesi var. Bu perdede yıllar içerisinde yıpranma sonucu, mikro yırtıklar oluşuyor. Uzun süredir kaş düşüklüğü olan ve kaşın yüküne karşı göz kapağını açık tutmaya çalışan hastalarda bu yıpranma daha belirgin oluyor. Bu perde yapısının tamiri de modern üst göz kapağı ameliyatının bir unsuru. 

Derin katmandaki bir diğer önemli yapı göz yaşı üreten bezimiz. Bu bez bazı hastalarda sarkabiliyor ve ameliyat öncesinde fark edilip ameliyat esnasında desteklenmezse ameliyat sonrasında üst göz kapağı dış bölümünde can sıkıcı bir şişlik şeklinde kendini belli edebiliyor.

Sevgiyle kalın
Güzel kalın. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)