Genital Estetik

Yazar Bülent Çakmak • 30 Nisan 2018 • Yorumlar:

Genital estetik, genital bölgede yaş, gebelik, doğum, zor doğum, enfeksiyon, yanlış epilasyon gibi bazı nedenler neticesinde meydana gelen renk, şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilmesidir.

Genital estetik şekilleri;

Dış genital bölgenin renk değişikliğinin düzeltilmesi, labiumları küçültülme ve büyütülmesi (labioplasti), vajenin daraltılması (vajinoplasti) olmak üzere üç grupta incelenebilir. Bunun yanında idrar torbası, barsak ve rahim sarkmasının düzeltilmesi de genital açıdan estetik anlamında faydası olmakla birlikte ürojinekolojik operasyonlar sınıfında değerlendirilir.

Labioplasti, iç dudakların küçültülmesi ve düzeltilmesidir. İç dudakların büyük, sarkık veya asimetrik olması doğuştan olabileceği gibi gebelik ve doğum sonrası da gelişebilir. Sarkık, büyük veya asimetrik iç dudaklar vajinanın fazlasıyla nemli kalmasına neden olarak enfeksiyon (vajinit) ve bartolin bezi absesine neden olabilir. Ayrıca bu durumlar cinsel ilişkide zorluğa ve ağrıya da neden olabilir, mayo ve şort gibi dar kıyafetlerin giyilmesi durumunda ağrı ve görüntü anlamında rahatsızlık hissedebilirler. Labioplasti yani küçültme ameliyatı lokal, epidural veya genel anestezi altında yapılabilir. Yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir. Bu ameliyat sonrası aynı gün taburlu olabilir ve ertesi gün iş hayatına dönebilir. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde dikişler tümüyle eriyerek hasta normal yaşamına dönebilir.

Vajinoplasti dediğimiz vajen daraltması ise yapısal, fazla sayıda doğum, zor doğum, fazla sayıda gebelik, doğum yırtığı, dikişlerin enfekte olması, yaşın ilerlemesi gibi durumlar neticesinde oluşan vajenin esnekliğinin artması ve cinsel ilişkide yeterli kavramayı oluşturamaması nedeniyle ilişkide olumsuzlukların yaşanmaması için yapılan işlemdir. Vajenin geniş olmasının değerlendirmesi tümüyle subjektif olup kişinin bu durumu nasıl hissettiği ile ilgilidir. Bunun yanında jinekolojik muayene ile de vajinoplasti operasyonunun ne denli gerektiği de değerlendirilebilir. Vajen genişliğinin daha ileri evreleri ise idrar torbası sarkması, idrar kaçırma, barsak sarkıklığı ve rahim sarkıklığı şeklinde kendini gösterebilir. Bu denli ileri sarkmalar durumunda ise vajinoplasti operasyonuna ek olarak ileri düzeltme ameliyatları yapılmaktadır. Vajen daraltma operasyonu da epidural veya genel anestezi altında yapılabilir ve hasta aynı gün veya ertesi gün evine gönderilir.

Cerrahi sonrası iyileşme süreci;

Labioplasti, labium dolgunlaştırma ve vajinoplasti ameliyatlarında en önemli nokta enfeksiyondan korunmaktır. Bunun için de operasyon sonrası kullanılarak basit antibiyotik proflaksileri ile bu durum engellenmiş olur. Labioplasti ve dolgunlaştırma işlemleri sonrası 2-3 hafta içerisinde kontrol muayenesini takiben cinsel ilişki serbest bırakılırken vajinoplastinin sonrası yaklaşıl 1,5 aylık iyileşme süreci beklenmelidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Bülent Çakmak Kadın Hastalıkları Ve Doğum Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)