Genital Estetik

Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan araştırmalarda, genital estetik operasyonları son yıllarda birinci sırayı almıştır. Yüz gerdirme ve meme estetiğine talep % 18 düşmüş iken, vajinal estetik operasyonlarına talep % 30 artmıştır. Kadınlar arasında, dış dudakların düzeltilmesi (labioplasti) ve vajinanın daraltılması ve düzenlenmesi yeni trendi oluşturmaktadır.

Kadınlar neden genital bölgelerine estetik girişim yapılmasını talep ediyor.
Organik nedenli cinsel problemler arasında, kadınların cinsel organlarında doğuştan veya sonradan oluşan yapısal bozukluklar nedeniyle rahatsızlıklar önemli bir yer tutar.

Büyümüş veya asimetrik dış dudaklar bazı sıkıntılara yol açabiliyor. İç çamaşırlarına sürtmeye bağlı hassasiyet veya ilişkide, idrar yaparken, spor esnasında, bisiklete binerken sıkıntı olabilmektedir. Bu durumlarda tıbbi açıdan işlem yapabiliyoruz. Ama artan oranda kozmetik- estetik nedenlerle de talep eden hastalarımız oluyor. Bunlar arasında önemli bir grup, mesleki açıdan bunu gerekli görüyor. Örneğin, dansçı, aktrist ve model olarak çalışanlar.
Bu işlem hem iç dudaklara, hem dış dudaklara uygulanabilir. Değişik operasyon teknikleri mevcuttur. Ancak Labium (iç-dış dudaklar), Klitoris ve Klitorisi örten dokuyu bir bütün olarak düşünüp, tüm bölgenin düzeltilmesi en iyi sonucu verecektir. Ameliyat öncesi hasta ile beklentileri ve ne yapılabileceği ayrıntılı konuşulup, gerçekçi olmayan beklentilere sokmamak gerekir.
Birçok kadın, doğum sonrası genital bölgelerini çirkin ve vajinalarını geniş bulmaktadır. Bazı hastalar duş ve yüzme sırasında vajinalarına devamlı su kaçtığını ve buna bağlı kronik enfeksiyonlar, tahriş problemleri yaşadıklarını söylerler. Operasyon öncesi ayrıntılı bir muayene ile hangi bölgede işlem yapılacağı tespit edilmeli ve hasta ile paylaşılmalıdır. Vajina girişindeki deriye kesi yapılmamalıdır. Çünkü bu bölge ağrıya karşı çok hassastır ve o bölgedeki kesi ve dikişlerin daraltmaya faydası olmaz.

İyileşme dönemi ve komplikasyonlar
Labioplastide nadir de olsa, enfeksiyon, kanama, yara iyileşme problemleri, rahatsız edici skar dokusu ve düzeltme sonu asimetriler olabilir. İlk 7-10 gün sonrasında hassasiyet, ağrı ve akıntı azalır. Zaten hasta aynı gün evine gönderilir, ertesi gün çalışmaya başlayabilir. Vajina daraltmada en fazla iki gece yatan hasta, bir hafta sonra normal hayatına dönebilir. Ancak her iki durumda da ilk 4- 6 hafta, sauna, yüzme, ilişkiye girme, bazı sporlar, koşmak, bisiklete binmek önerilmez.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Alpaslan Çalışkan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Alpaslan Çalışkan

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzm. Dr.

Randevu al