Genital Sistem Anatomisi

Yazar Enis Rauf CoşkunerÜrolog • 27 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Erkek genital sisteminin dışta gördüğümüz bölümünde penis ve torba/kese (skrotum) adını verebileceğimiz 2 ayrı yapı bulunmaktadır.

Penis

Hem yapılan idrarın vücuttan atılmasında idrar kesesi (mesane) sonrası son bölüm olan üretra’yı barındıran, hem de cinsel ilişkide görev alan bir organdır.

Penis baş (glans), gövde ve kök olmak üzere üç bölümden oluşur. Baş kısmı sünnet olmamış erkeklerde sünnet derisiyle kaplıdır.

Aslında vücudun en değişik kan/damar sistemidir. Cinsel uyarı ile içinde yer alan pek çok damar benzeri boşluklara (kavernoz cisimler) kan dolar, bu kanın organda yarattığı sertleşme ile cinsel ilişki gerçekleşir ve cinsel uyarı kaybolduğunda yapıdaki kan boşalarak penis eski haline döner. Tüm bu sistem beyin ve omuriliğimizde bulunan merkezlerden aldığı emirleri yerine getiren sinirler ile iç içedir ve idare edilir.
 

Torba (skrotum)

İçinde iki ayrı bölmede birer adet yumurta (testis) barındırır. Her iki testisin hemen arkasında ona adeta bir sırt çantası gibi yapışmış meni keseciği (epididim) yer almaktadır. Bu meni keseciğinden çıkan meni kanalı (vaz deferens) testisin damar ve sinirleri ile birlikte içinde pek çok telin bulunduğu kalın bir elektrik kablosunu andıran spermatik kordu oluşturur. Bu kordon kese içi üst bölümde dar bir tünel olan kasık kanalından geçerek (inguinal kanal) iç kısma bağlanır.

Testisler hem sperm hem de testosteron isimli erkeklik hormonunun büyük bölümünü üreten organlardır. İçinde pek çok ince kanalcık barındırır ve beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanan FSH
(Folikül Stimülan Hormon) hormonunun etkisiyle bu bölgede sperm hücreleri üretilir. Yine beyindeki aynı bölgeden salgılanan LH (Lüteinizan Hormon) ile de testosteron üretimi gerçekleşir.

Sperm hücrelerinin testis yapısı içindeki kanalcıklarda başlayan yaşamlarında olgunlaşmaları yaklaşık 2.5 ay gibi bir süreyi alır. İlk depoları olan epididimde olgunlaşmaları devam ederek ince bir kanal vasıtasıyla (vaz deferens) vücut içinde dışarı çıkacakları son depoları olan seminal veziküllere taşınırlar.

Bir erkeğin haz duyumu (orgazm) ile dışarı atılan sıvıya meni, semen veya ejakülat denir. İçersinde sperm hücreleri yanı sıra her iki seminal vezikül ve prostat salgı bezinin ürettiği sıvıları barındırır.
Meni 1.5-5cc hacminde, beyaz/sarı renkli, yapışkan ve kıvamlı bir sıvıdır. İçerisinde milyonlarca sperm hücresi bulanabilir. Dışarı atılımını takip eden 15-20 dakika içinde sıvılaşarak kıvamı kaybolur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)