Geniz Eti Ameliyatı

Yazar Salim YüceKulak Burun Boğaz Doktoru • 11 Aralık 2019 • Yorumlar:

Nazal polipler nazal geçişlerinizin veya sinüslerin astarında yumuşak, ağrısız büyümelerdir. Gözyaşı ya da üzüm gibi asarlar. Nazal bir polip, burun veya sinüslerin astarından büyüyen iyi huylu (kansersiz) bir tümördür. Bu polipler genellikle hem sağ hem de sol burun geçişlerinde meydana gelir ve hava akışını engeller. Burnunu tıknaz hissettirebilir ve koku alma hissini azaltabilir. Burundaki tüm büyüme polipler değildir.

Burun polipleri, genellikle belirgin bir nedenden ötürü olmamasına rağmen, burun astarının kronik (uzun süreli) iltihabından kaynaklanabilir. Kronik saman nezlesi olan kişiler (alerjik rinit),nazal polipler geliştirmek için diğerlerinden daha muhtemeldir. Ek olarak, nazal polipler genellikle kistik fibrozlu çocuklarda gelişir.

Belirtiler

Nazal poliplerin temel belirtileri şunlardır:

Burnunuzdan nefes almakta zorluk

Burnunuzdan sürekli boşaltma

Kalıcı tıkanıklık ve yüz rahatsızlığı

Sık sinüs enfeksiyonları

Kokusu kaybı

Aşağıdaki durumlarda hemen tıbbi yardım alın:

Nefes almada ciddi sorun

Semptomların aniden kötüleşmesi

Çift vizyon, azaltılmış görüş veya gözlerinizi hareket ettirmek için sınırlı yetenek

Gözlerin etrafında şiddetli şişlik

Yüksek ateş ya da başınızı öne doğru alamama ile birlikte artan şiddetli baş ağrısı.

Nedenler

Bilim adamları, nazal poliplerin nedenini henüz tam olarak anlamadı. Bazı insanlar neden kronik iltihaplanma veya neden devam eden iltihaplanma neden bazı insanlarda polip oluşumu tetikler ve diğerlerinde değil açık değildir.

Teşhis

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracaktır. Muhtemelen saman nezlesi, astım veya aspirin alerjisi olup olmadığını soracaktır.

Doktor genellikle kulak burun boğaz uzmanı (kulak burun boğaz uzmanı) burnunuzu inceleyecek ve sarıdan griye renkli yarı saydam kitleler arayacaktır. Genellikle burun tıkanıklarınızı nazal endoskop adı verilen özel bir aletle, kameraya bağlı küçük, esnek bir tüple inceleyerek polipleri tespit edebilir.

Bazen, poliplerin yerini ve boyutunu belirlemek için bilgisayarlı tomografi (CT) taraması kullanılabilir. CT taraması, poliplerin burundan mı yoksa sinüslerden mi geldiğini de söyleyecektir.

Nazal polipler hemen hemen her iki tarafta da ortaya çıkar. Eğer bir polip sadece bir tarafta görülürse, büyümenin daha ciddi bir şey olmadığından emin olmak için bir CT taraması yapılmalıdır. Tarama ayrıca büyümenin boyutunu doğru bir şekilde gösterebilir.

Nazal pasajlarınızı incelemenize ek olarak, doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracaktır. Muhtemelen saman nezlesi veya alerjik rinit, astım veya aspirin alerjisi olup olmadığını sorar.

Önleme

Aşağıdaki stratejilerle tedavi edildikten sonra burun poliplerinin gelişmesi veya nazal poliplerin tekrarlanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz:

Alerjileri ve astımı yönetin. Astım ve alerjileri yönetmek için doktorunuzun tedavi önerilerine uyun. Belirtileriniz iyi kontrol edilmediyse, tedavi planınızı değiştirmek hakkında doktorunuzla konuşun.

Nazal irritanlardan kaçının. Mümkün olduğunca, alerjenler, tütün dumanı, kimyasal dumanlar, toz ve ince döküntüler gibi burun ve sinüslerin iltihaplanmasına veya tahrişine katkıda bulunabilecek hava kaynaklı maddeleri solumaktan kaçının.

İyi hijyen uygulayın. Ellerinizi düzenli olarak ve iyice yıkayın. Bu, nazal geçişlerin ve sinüslerin iltihaplanmasına neden olabilen bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı korunmanın en iyi yollarından biridir.

Evinizi nemlendirin. Evinizdeki hava kuru olma eğiliminde ise bir nemlendirici kullanın. Bu, solunum pasajlarınızın nemlenmesine yardımcı olabilir, sinüslerden gelen mukus akışını iyileştirebilir ve tıkanıklığı ve inflamasyonu önlemeye yardımcı olabilir.

Nazal durulama veya nazal lavaj kullanın. Nazal geçişlerinizi durulamak için bir tuzlu su (salin) spreyi kullanın. Bu, mukus akışını artırabilir ve alerjenleri ve diğer tahriş edici maddeleri giderebilir.

Kendi durulama suyunu yaparsanız, damıtılmış, steril, önceden haşlanmış ve soğutulmuş su kullanın veya sulama solüsyonunu oluşturmak için 1 mikronluk veya daha küçük bir gözenek büyüklüğüne sahip bir filtre kullanarak filtreleyin. Ayrıca, her kullanımdan sonra, benzer şekilde damıtılmış, steril, önceden haşlanmış ve soğutulmuş veya filtrelenmiş suyla yıkamayı ve hava-kurumaya açık bıraktığınızdan emin olun.

Tedavi

Nazal polipler küçük ise, doktorunuz kortikosteroid içeren bir burun spreyi reçete edebilir. Bu ilaç, polipleri yavaşça daraltır.

Cerrahi ameliyat için küçük bir tüp kullanabilir. Bu, yüzünde bir dış kesi yapmak ihtiyacını ortadan kaldırır. Cerrah polip dokusunun bir kısmını daha yakından incelemek için bir laboratuvara gönderecektir. Nadir durumlarda, bir polip gibi görünen şey başka bir şey olarak ortaya çıkabilir.

Çoğu zaman nazal polipli kişilerde her iki burun deliği bulunur. Eğer bir geniz eti sadece bir burun deliğinde ise, o zaman polip çıkarılmalı ya da başka bir şey olmadığından emin olmak için bir biyopsi alınmalıdır.

Prognoz

Nazal polipleri olan birçok kişi semptomlarını ilaç ve alerji tedavileri ile kontrol edebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)