GERDX

Yazar Mehmet Çelikbilek • 25 Temmuz 2023 • Yorumlar:

GERDX, reflü hastalığının tedavisinde 10 yılı aşkın süredir dünyada kullanılan endoskopik bir yöntemdir.

Reflü, mide asidinin hastalığa neden olacak şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. Bunun sebebi ise yemek borusunun mide ile buluştuğu yerde bulunan ve mide sıvısının geri kaçmasını engelleyen kapakta oluşan gevşekliktir.

'Endoskopik Plikasyon' olarak da bilinen GERDX prosedürü, Gastro-özofageal reflü hastalığının (GÖRH) tedavisinde kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür. İşlem, genel anestezi uygulanarak hastanın midesinin içinden endoskopik olarak mide sıvılarının yemek borusuna kaçmasını önlemek için gevşeyen mide kapakçığının dikişler atılarak sıkılaştırılması yoluyla gerçekleştirilir.

GERDX VE DİĞER TEDAVİLERİN FARKI NEDİR ?

Reflü hastalığı tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bu nedenle tıbbi tedavi görmek önemlidir.

REFLÜ PROBLEMİNE İLAÇSIZ VE AMELİYATSIZ ÇÖZÜM  NASIL GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR?  

  • GERD-X, bir kamera ve ışık takılı esnek bir tüp olan bir endoskop kullanılarak gerçekleştirilir.

  •  Endoskop, ağızdan ve yemek borusuna sokularak gastroenteroloğun yemek borusunun ve midenin içini görmesini sağlar. 

  • İşlem sırasında gastroenterolog, yemek borusu ile mide arasındaki zayıflamış kası katlamak ve sabitlemek için özel aletler kullanır. 

  • Bu işlem mide asidi ve sıvısının yemek borusuna geri kaçmasını önlemeye yardımcı olur.

REFLÜ PROBLEMİNE İLAÇSIZ VE AMELİYATSIZ ÇÖZÜM TÜM HASTALAR İÇİN UYGUN MUDUR?

  • GERD-X herkes için uygun olmayabilir. Obezite, karaciğer hastalığı veya kanama bozuklukları öyküsü gibi belirli tıbbi durumları olan hastalar prosedürden geçemeyebilir. Daha önce özofagus veya mide ameliyatı geçirmiş olan hastalarda da GERD-X sırasında komplikasyon riski artabilir.

  • GERD-X'e girmeden önce tıbbi geçmişinizi ve genel sağlığınızı doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Bu, doktorunuzun prosedürün sizin için doğru olup olmadığını belirlemesine ve prosedür sırasında meydana gelebilecek potansiyel riskleri veya komplikasyonları belirlemesine yardımcı olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Çelikbilek Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)