Ginseng

Yazar Dilara KarakayaDiyetisyen • 3 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Besin takviyeleri ve enerji içeceklerinde sıklıkla adını duyduğumuz ginseng geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yetiştirilme süresine göre taze(4 yıl), beyaz(4-6 yıl) ve kırmızı(6 yıldan fazla) olmak üzere 3’e ayrılır. En çok kullanılan türleri Amerikan ve Asya ginsengi olan bitkinin sağlığımıza olan etkilerini yakından inceleyelim.

Kalp Damar Sağlığı

Araştırmalar, ginsengin kardiyovasküler hastalık riskini azaltma ve akut kan basıncı kontrolüne yardımcı olma potansiyelini destekliyor.  Ayrıca klinik çalışmalar kesin olmamakla birlikte ginseng kullanımının halk arasında büyük tansiyon denilen sistolik kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor. Antioksidan özelliği sayesinde kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.

Diyabet

Diyabet dünyada 180 milyondan fazla insanda görülen ve çok ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalıktır bu yüzden tedavisi de oldukça önemlidir. Birçok hasta, bitkisel ilaç, diyet takviyeleri ve akupunktur dahil, tamamlayıcı ve alternatif tıp tarafından sunulan olasılıkları denemek ister. Bazı araştırmalar ginsengin kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak ginseng takviyesi kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Yorgunluk

Yorgunluk, yeterince anlaşılmayan sebepleri, bireyler arasında büyük şiddet farklılıkları ve günlük yaşamın birçok alanı üzerindeki olumsuz etkileri olan karmaşık, çok boyutlu bir semptomdur. Ginseng, enerji, fiziksel ve duygusal sağlığı ve refahı iyileştirdiğine inanıldığından yorgunluğa karşı sıkça önerilir. Çalışmalar ginseng takviyesinin yorgunluğa karşı etkli olabileceğini gösterse de kesin konuşmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

    Egzersiz

    Spor performansı oldukça karmaşık ve çok faktörlü parametrelerle ölçülür. bazı çalışmalarda Ginseng takviyesinin egzersiz performansını arttırabileceğine dair sonuçlar elde edilse de toparlanma ve iyileşme sırasında etkili olmadığını söyleyebiliriz.

    Mucize besin yoktur. Ginseng farklı açılardan yararlı gibi görünse de kullanmadan önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışmalısınız. Ayrıca açıkta satılan hiçbir gıda takviyesini, bitki çayları da dâhil, kullanmamakta yarar var. Hangi takviyeyi nereden alıp nerede sakladığınız, ne kadar ve ne zaman tükettiğiniz oldukça önemlidir.

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)