Keten Tohumu

Yazar Dilara KarakayaDiyetisyen • 3 Temmuz 2019 • Yorumlar:

Keten tohumu fonksiyonel gıda alanında fitokimyasalların ana kaynaklarından biridir. Fitokimyasallar bitkilerde doğal olarak bulunan; kalori ve besin değeri olmayan ancak hastalıkların önlenmesinde önemli rollere sahip bileşiklerdir. Keten tohumu ayrıca çoklu doymamış bir yağ asidi olan ALA( alfa linolenik asit) ve çözünür lif kaynağıdır. Sağlığa etkilerini birlikte inceleyelim.

Keten Tohumu Kanser Riskini Azaltır

Keten tohumu içerisinde lignan adı verilen antioksidan bir bitkisel östrojen bulunur. Hatta keten tohumu en zengin lignan kaynağıdır ve diğer bitkilere oranla 75-800 kat daha fazla lignan içerir. 

Keten tohumu tüketen kadınlarda menapoz sonrası meme kanseri riski daha düşük bulunmuştur. Günde 30 g keten tohumu tüketen erkeklerde ise prostat kanseri görülme sıklığı azalmıştır. Ayrıca bazı araştırmalar keten tohumunun başta cilt ve kolon kanseri olmak üzere kanser türlerini önleyebileceğini gösterse de kesin bir şey söylemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Keten Tohumu Diyet Lifinden Zengindir

İçerisindeki çözünmez lifler bağırsak hareketlerimizi düzenler, kabızlığı ve kolon kanserini önlerken çözünür lifler de kan şekerimizi düzenler ve kolesterolümüzü düşürür.

    Günlük 30 g keten tohumu tüketmenin iyi kolesterol dediğimiz HDL’yi yükselttiği, toplam kolesterol ve LDL kolesterolü düşürdüğü görülmüştür.

    Lif içeriğinden dolayı tokluk süresini uzatır ve kilo vermeye yardımcı olur.

    Keten Tohumu Tansiyonu Düşürebilir

    Günde 30 gram keten tohumu tüketmenin, sistolik ve diyastolik kan basıncını sırasıyla 10 mmHg ve 7 mmHg düşürdüğü tespit edildi. Kan basıncındaki 2 mmHg'lik bir azalma, felçten % 10, kalp rahatsızlığından ölüm riskini% 7 azaltabilir.

    Keten Tohumu ve Kan Şekeri Kontrolü

    Araştırmalara göre günlük diyetlerine en az bir ay boyunca 10-20 gram keten tohumu tozu ekleyen tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinde% 8-20 oranında bir azalma görülmüştür. 

    Nasıl Tüketilir?

    Çeşitli faydalarına rağmen aşırı keten tohumu kullanılması da zararlı olabilir. Bu nedenle kadınların 2 -3 tatlı kaşığı, erkeklerin ise 1-2 tatlı kaşığından fazla kullanmaması tavsiye edilir. Menopozdaki kadınlar 1-2 kaşık daha fazla alabilirler. 

Öğütülmemiş keten tohumlarının vücut tarafından kullanımı zordur. Keten tohumlarını kahve öğütücüsünde öğütebilir, hava almayan bir saklama kabında saklayabilirsiniz. Salatalarınıza, çorbalarınıza, yoğurdunuza ekleyebilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)