Gizli Şeker Nedir?

Gizli ŞEKER kişinin kan şekerinin normalin üstünde bulunması lakin hale diyabet teşhisi koyacak kadar yüksek olmaması durumuna verilen addır. Yani kişinin kan şekeri normalin üzerindedir. Yani yüksekti ,ama şekerli diyabet teşhisinin konulması için kullandığımız sınırın altındadır. Gizli ŞEKERE prediyabet de deniliyor. Yani Gizli diyabet Şeker hastalığına keçmek için bir ön aşama – tramplindir.

Gizli şeker 3şekilde seyredebiliyor.

Açlık kan şekeri yüksek , yemekten 2 saat sonraki kan şekeri normaldır. Bona İZOLE BOZULMUŞ AÇLIK GLUKOZ deyiliyor. 2) açlık kan şekeri normal , yemekten 2 saat sonraki kan şekeri yükselir. Buna BOZULMUŞ TOKLUK GLUKOZ ve ye BOZULMUŞ GLUKOZ TOLERANS deyiliyor. Ve 3) bu iki durumun aynı zamanda görülmesi  , yeni hem açlık ve ham de yemekten 2 saat sonraki kan şekerlerinin yüksek olması . Buna KOMBİNE GLUKOZ İNTOLERANS da deyiliyor.  Her 3 durum Şekerli Diyabet ve Kalp Damar Hastalıkları için önemli risk faktörüdür. Lakin üçüncü  kobine durumda bu risk daha yüksektir. 


 

Gizli şeker sağlık açısından oldukça önemli  bir konudur.   Yukarıda dediyimiz kimi Gizli Diyabet şekerli diyabet ve kan damar hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Kişi  sonuna kadar gizli diyabet durumunda kalmıyor . Eyer gerekli önlemler almıyorsa   yani ,  alışkanlıklarından vazgeçemiyor aynı şekilde  sağlıksız beslenmesine devam ediyor, aktivitesinin düşük tutuyorsa  gizli şeker belli bir süre sonra aşikar diyabete dönüşüyor ve kişi diyabetli hastaların sırasına giriyor. Diyabetin ise sağlık açısından çok önemli bir konu olduğunu biliyoruz . 

 

 

Adından da anlaşıldığı gibi Gizli Şeker  genellikle herhangi bİr belİrtİ göstermeden gizli şekilde   ilerliyor. Amma bezen şekerli diyabete has simptomlar meselen ağız kuruluğu, susuzluk, İdrara çıkışlarında artma,ayaklarda yanma   kibi simptomlar görüle biliyor. Yüksek şekerle birlikte insülin direnci de olan kişilerde aşırı yorgunluk , yemeklerden sonra uyku hali, tatlı krizleri , vücudun farklı bölgelerinde cildin koyulaşması,boyun arkasında deri benleri   oluyor.

 

 Genellikle ileri yaş , erkek cins,gebelik diyabeti hekayesi olan kadınlar, yakın akrabalarında ( anne , baba, kardeşler) diyabet olan, yüksek tansiyonu olan ve VKİ 30  dan çok olan ( yeni aşırı kilosu ve obezitesi olan) kişilerde  Gizli Şeker  olma ihtimali yüksektir.




 

 Gizli şeker  teşhisi açlık ve yemekten 2 saat sonra bakılan  kan şekerinin sonucuna göre koyulur.

 Önce kişide açlık kan şekerine bakılır sonra yemek yenilir. Ve yemekten 2 saat sonra yeniden kan alınır. Eyer açlık kan şekeri   100-125 mg/dl  arasında ise ve yemekten 2 saat sonraki kan şekeri   140 mg/dl altında ise İZOLE BOZULMUŞ AÇLIK   GLUKOZ   teşhisi koyuluyor . Açlık  şekeri   100 mg/dl   altında yemekten 2 saat sonraki kan şekeri   140- 199 mg/dl arasında ise     BOZULMUŞ GLUKOZ TOLERANSI  teşhisi koyuluyor. 

Eyer  Açlık  şekeri   100- 125  mg/dl   arasında  yemekten 2 saat sonraki kan şekeri   140 -199 mg/dl arasında ise  ise, yeni her iki sonuc yüksekse bu kişide    KOMBİNE GLUKOZ İNTOLERANS  olduğunu gösteriyor.  

  

Son zamanlar Gizli Şeker teşhisi için diğer bir şeker metabolizma göstericisi olan 3 aylık dediğimiz HbA1c de kullanılır . Hba1c uzun dönem şeker metabolizmasının durumunu yansıtır. Yeni son 3 ayda kan şekerlerimizin ortalama  yüksekliği  bilgi verir. Hba1c  – nin normal değerleri  farklı laboratuvarlarda az bir fark göstermekle  genelde  4.8 - 5.7% kabul olunur .   Sonuc 6.4% üzerinde oldukda  Şekerli diyabet teşhisi konulur. . Yapılan çok sayılı çalışmalarda Hba1C değerlerinin 5.7—6.4% arasında bulunan kişilerin  de diyabet için  risk grubunda olduğu bildirilmiştir. 


 

Gizli Şeker  tedavisinin zamanında başlaması  oldukça önemli .  Eyer kişide yukarıda söylediğim  sonuçlardan herhangi biri (Açlık Kan Şekeri ; Yemekten 2 saat sonraki Kan Şekeri ve ya Hba1c ) yüksek çıkmışsa mutlaka bir endokrin ve ya dahiliye  doktoruna   gözükmesi gerekiyor. Doktor yapılmış sonuclar, hastanın  aile öyküsü ve fizik  muayene verileri esasında gerekli görürse  bezi yeni tahliller isteyebilir veya kişinin kardiyoloji uzmanı veya nöroloji uzmanını yollayabilir.  Ve tahlil sonuçları esasında  Gizli Şeker bulunmuş kişiye gerekli olan beslenme tarzını ve fiziki aktivite programını  verir. Kilo  fazlalığı varsa ondan kurtulmanın yollarını anlatılır.  Gizli şekerden kurtulmak için Herkesin ilaç kullanması şart değil .Ama tabii ki  doktor gerekli görüyorsa bütün bunlara ilaç tedavisi ekleyebiliyor. . 

 

 Dedigimiz kimi Gizli Şeker  aşamasında kişi uzun süre kalmıyor. Eyer gerekli önlemler alınmazsa kişide bir süre sonra aşikar diyabet yaranıyor. Bu süre farklı bireylerde  farklılık gösteriyor.

 Gizli şekerden korunmak için sağlıklı beslenmeli ve aktivitemizi yüksek tutmalı, sigara , alkol gibi zararlı alışkanlıklardan vazgeçmeli  ve  eğer yukarıda sadalanan risk faktörlerimiz varsa zaman kaybetmeden doktora başvurup gerekli tetkikleri yaptırmalıyız. 

 

   Son olarak  bir kere daha  Gizli diyabetin  önemli sağlık konusu olduğunu vurgulamak istiyorum . Gizli şekerden  2 zıt istikametde geden yol var . Birinci yol -Kişi sağlıklı yaşam tarzını seçiyor.Bu yolu sürdürürken kan şekerleri tedricen normal düzeylere kadar emiyor , kilo normal oluyor ve  hasta tam sağlığına kavuşuyor.  İkinci yol - hasta alışkanlıklarından vazgeçemiyor. Sağlıksız beslenmesine devam ediyor. Aktivitesini düşük tutuyor. Böyle olursa kan şekerleri  zamanla daha da yükseliyor ve  kişi Diyabetik hastaların sırasına giriyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Müjgan Talibova Akdüz Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Müjgan Talibova Akdüz

Endokrinoloji Ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al