Glutatyon'un Faydaları Nelerdir?

Yazar Aytuğ Altundağ • 23 Ocak 2019 • Yorumlar:

Antioksidan etkisi

Metabolik olaylar, maruz kalınan radyasyon ve daha birçok zararlı etken vücudumuzda hücrelere zarar veren serbest radikallerin oluşumunu destekler. Bu zararlı moleküller aşırı miktarda arttığında ise hücreler zarar görür ve birçok hastalığa zemin hazırlanır. Glutatyon tam bu noktada devreye girerek serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Bu sayede vücut serbest radikallerin etkilerinden korunur ve hücrelerin zarar görmesi engellenir.

Tip 2 diyabet ve insülin direncinin zararlı etkilerini azaltır

Kronik stres ve inflamasyon insülin direncine sebep olan durumlar arasındadır. Tip 2 diyabette glutatyon takviyesi insülin direncinin yenilmesinde, aşırı insülin salınımına bağlı inflamasyonun azaltılmasına ve oksidatif yükün rahatlatılmasına yardım ederek tedaviyi kolaylaştırır, yüksek kan şekerinin yarattığı sinir hasarını azaltır.

Karaciğer yağlanmasında tedaviyi kolaylaştırır

Obezitenin artması, kötü beslenme ve sık karşılaşılan insülin direnci non-alkolik karaciğer yağlanması riskini artırır. Glutatyon takviyesinin yapılan araştırmalarda karaciğer hasarını engellediği ve non-alkolik karaciğer yağlanmasını gerilettiği kanıtlanmıştır.

Tümör hücrelerinin oluşumunu azaltır

Antioksidan maddeler vücuttaki oksidasyonu önleyici veya yağların otoksidasyonunu yavaşlatan maddeler olarak tanımlanabilir. Vücudun en güçlü antioksidan glutatyon serbest radikallerle reaksiyona girerek; hücrelere zarar vermelerini önler. Bu özellikleriyle hücrelerin anormalleşme ve sonuç olarak tümör oluşturma risklerini azalttıkları gibi, hücre yıkımını da azalttıkları için, daha sağlıklı ve yaşlılık etkilerinin minimum olduğu bir hayat yaşama şansını yükseltir.

Vücudun enerjisini yükseltir, kas performansını artırır

Karaciğerde üretilen ve vücudun savunma sistemine katılan glutatyonun başlıca görevlerinden biri de karaciğerin korunmasıdır. Böylelikle karaciğerde enerji üretimi için gerekli olan glikoz glikojene dönüştürülerek korunur ve ihtiyaç halinde glikoza çevrilerek enerji üretimine katılır. Kandaki besin maddeleri depolanır ve ihtiyaç durumunda işlenir. Spor öncesi takviye sağlandığında da kas gücü ve verimliliğini artırdığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Glutatyonun saymakla bitmeyecek yüzlerce faydası olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Kısaca özetleyecek olursak; enerjinizi artırır, yaşlanma sürecini yavaşlatır, kas ve eklem sorunlarını giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, karaciğeri ve böylelikle diğer hücreleri toksinlerden temizler ve korur, zihinsel odaklanmayı artırır, sağlıklı uyku uyumanızı sağlar, stresin etkilerini farkedilir düzeyde azaltır, cildi güzelleştirir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Aytuğ Altundağ

Kulak Burun Boğaz Prof. Dr.

Randevu al