Gluten İntoleransı

Yazar Buket ErtaşDiyetisyen • 13 Aralık 2018 • Yorumlar:

Son zamanlarda popüleritesi artan, özellikle kilo problemi yaşayan insanların yaşam tarzına adapte ettiği glütensiz beslenme kilo verebilmek için gerçekten elzem mi?

Peki nedir bu sürekli duyduğumuz gluten?  
Buğday, çavdar, arpa ve yulafta doğal olarak bulunan bir protein türüdür. 

GLUTEN HASSASİYETİ VE ÇÖLYAK KARIŞTIRILIYOR
Bazı bireylerin her besine olabileceği gibi glütene hassasiyeti olabiliyor. Gaz, şişkinlik gibi problemler ortaya çıkabiliyor. Ancak bu durumu stres tetikliyor bile olabilir. Böyle durumlarda direkt, tamamen glütensiz beslenmeye yönelmek yerine, intölerasyonun bulunduğu besini teşhis ettikten sonra diyetten uygun şekilde elimine etmek en doğrusu. Tolerasyon probleminin dışında bir de Çölyak Hastalığı var. Bu ciddi hastalığa sahip olan bireylerin tedavisi hayatları boyunca devam eder. Sağlıklı insanlarda glüten ince bağırsakta gliadine dönüşür ve daha sonra peptidaz enzimleri tarafından parçalanır. Çölyak hastalarında peptidaz enzim eksikliğinden ötürü biriken gliadin ince bağırsak epiteline zarar verir. Bu yüzden çölyak hastası bireylerin diyetinden glüteni tamamen çıkarması gerekmektedir. En ufak bir bulaş bile hastalığı tetiklemede sebep olmaktadır. 

GLUTENSİZ BESLENMEK GERÇEKTEN KİLO VERMEYE YARDIMCI MI?
Bu beslenme yöntemini başarıyla diyetine adapte eden bireyler gerçekten zayıflıyor. Ancak glüten elimine edildiği için mi yoksa karbonhidrat kısıtlaması yapıldığı için mi kilo kaybı başarılı oluyor sorusunu sormak gerek. Dengeli ve sağlıklı beslenme programında yaşayabileceği kilo kaybını birey glüten kestiği için başardığını düşünüyor. 

Gluten Hassasiyeti ve Çölyak Hastalığı Olan Bireyler Nasıl Beslenmeli?

  • Bulgur, beyaz undan yapılmış börekler, bisküviler, kurabiyeler, normal ekmek ve makarna diyetten çıkarılmalı.

  • Tahıllardan pirinç ve mısır rahatlıkla tüketilebilir. 

  • Yasak olan besinlerin kendilerinin yenmemesi dışında serbest olan yiyeceklerde ki varlıkları da iyice kontrol edilmelidir. Örneğin kişi süt ve süt ürünlerini tüketebiliyorken, bulgur ilave edilmiş yoğurtlu ve sütlü çorbalar tüketilmemeli. Sarma ve dolmanın bulgurlu olanını değil pirinçli olanını tercih etmeli.

  • Bunların dışında şehriye, tarhana ve un çorbaları da kişinin diyetinden çıkarılmalı.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)