Glutensiz Beslenme

Yazar Şefika ÇetinDiyetisyen • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

Glutensiz beslenme dediğimiz zaman hepimizin aklına ilk olarak Çölyak Hastalığı geliyor. Yalnızca glutensiz beslenme çölyak hastalığının tedavisinde değil kilo vermede,şişkinlik, gaz problemleri ,besinlerin emilim problemlerine çözüm olan bir tedavi yöntemi olduğu bilinmektedir.
Farkında olmadan gün içerisinde tükettiğimiz çoğu besinlerin içerisinde gluteni görmek mümkündür. Glutensiz beslenme en sağlıklı beslenme çeşitlerinden biri olduğu araştırmalar dahilinde ortaya çıkarılmıştır. Glutensiz beslenme çeşitli sağlık sorunları ve besinlerin vücuttan en iyi şekilde faydalanabilmeleri için bağırsak hassasiyeti olanların ilk tercihleri arasındadır.
Glutensiz beslenme tedavisinde hastalığın semptomlarını iyileştirene kadar gluten içermeyen besinlere yer veriyoruz.Bir çok tahıl grubunun içerisinde protein olarak bulunan gluten başlangıçta bu besin gruplarını çıkarmak kolay olmasa da artık gluteni alınmış bir çok besin gruplarına ulaşmak günümüz şartlarında kolaydır. Bir çok tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan gluten besinlerin sindirim ve emilimlerinin zorlaştırılmasının yanı sıra bireylerde ishal,cilt rahatsızlıkları, yorgunluk gibi semptomların görülmesini meydana getirdiği bilinmektedir.

Glutensiz beslenmenin yararları;
-Gluten içermeyen besinleri tüketen bireylerin enerji olarak daha iyi hissetmelerini sağlar.
- Sindirim, hazımsızlık gibi problemlerini ortadan kaldırdığı için metabolizma hızlanır ve bunun  sonucunda kilo verme sürecine yardımcı olur.
-Çölyak hastalarında oluşan kronik enflamasyonu düzeltir.
- Daha sağlıklı tırnaklara sahip olursunuz.
- Çölyak hastalarında emilim bozukluğu görüldüğü için genelde çoğu hastalarda demir eksikliği görülür ve buda anemiye sebep olur. Glutensiz beslenme kansızlık sorununu da ortadan kaldıracaktır.
-Saç derisinin sağlığı olumsuz yönde etkileyen gluten alımını azaltmanız halinde daha sağlıklı saçlara sahip olmanız mümkündür.
- Glutensiz beslenerek kan şekerinin daha düzenli aralıklarda seyrettiğini görülmektedir.
-Glutensiz beslenme vücutta meydana gelen ödem ve şişkinlikleri en az seviyeye indirdiği bilinmektedir.
- Bazı troid hastalıklarının tedavisinde glutensiz beslenme önerilmektedir.

Gluten İçeren Besinler
Arpa, çavdar,ekmek , makarna, noodle,bulgur , kek , pasta,börek , kurabiye, simit ,pizza,tarhana ve nişasta, tam buğday unundan yapılmış gıdalar, salata sosları, dondurma, çikolata, işlenmiş köfte,baharat karışımları, çorbalar

Gluten içermeyen Besinler
Meyveler, sebzeler, kırmızı ve beyaz et, balık ve deniz ürünleri, süt ürünleri, kuruyemiş

Nişasta İçeren Glutensiz Yiyecekler
Mısır unu, pirinç , soya, patates, fasülye, kinoa,ararot,amaranth , teff , keten tohumu , chia
Ancak  GLUTENSİZ DEMEK SAĞLIKLI DEMEK DEĞİLDİR!!
Glutensiz besinler , tanısı konmuş gluten hassasiyeti ve çölyak hastalığına sahip olanlar için elbette daha sağlıklıdır. Ama sağlıklı bireyler için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Gluten içermeyen gıdalara çiğnenebilirliği ve lezzetini korumak için yağ, şeker ve ektra katkı maddeleri kullanılabiliniyor. Ayrıca bazı glutensiz besinler rafine glutensiz tahıllardan üretilebiliyor buda gıdanın içeriğindeki lif ve besleyici değerini düşürdüğü bilinmektedir.  Gıdaları alırken etiket okumak içeriğini incelemenin önemini gözler önüne seriyor.Aynı markanın glutensiz ve normal ürünleri karşılaştırıldığında  glutensiz olanın karbonhidrat ve yağ oranının çok daha yüksek olduğunu görebiliriz. Bu da bize ne yediğimizin farkına varmak ve dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)