İnsülin Direnci

Yazar Şefika ÇetinDiyetisyen • 25 Ağustos 2021 • Yorumlar:

İnsülin direnci hepimizin aslında çok sık duyduğu terimlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikle insülinin ne olduğu bakalım.
İnsülin midenin arkasında bulunan organlarımızdan olan pankreastan tarafın üretilen bir hormondur. İnsülin hormonu metabolizmanın düzenli çalışabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Yemek yedikten sonra sindirim sistemi içerisinde besinlerde bulunan büyük yapılı karbonhidratlar küçük şekerlere parçalanır ve buradan emilerek kan dolaşımına verilir. Karbonhidratların yapı taşı olan glikoz , kan şekeri olarak bilinmektedir.İnsülin hormonu kan dolaşımındaki şekerin hücreler tarafından alınmasını ve enerji üretmek amacıyla kullanılabilmesini sağlar.
Kan şekerinin aşırı yükseldiği durumlarda insülin hormonu vücudu , fazla bulunan şekeri karaciğer ve kas gibi çeşitli organlarımızda depolaması için uyarır. Öğünler arası, açlık ve stres durumlarında kan şekeri düzeyi normal seviyesinin altına inebilir ve bu hallerde depo edilmiş şekerden faydalanıldığı bilinmektedir.

İnsülin direnci ise insülin hormonuna karşı karaciğer, kas ve yağ dokusu gibi yapılar başta olmak üzere biyolojik cevapta meydana gelen bozulmaları ifade eder.İnsülin direnci gelişimi ile birlikte kan şekeri düzeyi yüksek kalır ve bu durum yanıt olarak pankreastan daha yüksek düzeyde insülin salınımı gerçekleşir.

Gün içerisinde tükettiğimiz şekeri yani glikozu enerjiye dönüştürebilmek  için insülin hormonuna ihtiyacımız vardır.  Karaciğer , yağ , kas dokusu gibi bölgelerinizde insüline karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direncinin oluştuğu bilinmektedir. Bu durumlarda kandaki glikoz enerjiye dönüşemez ve yüksek seviyelerde seyreder. Yüksek şeker oranı bir süre sonra metabolik sendrom ve tip 2 diyabet hastalığının oluşumuna sebebiyet verir.

İnsülin Direnci Belirtileri 

-Cilde renk veren pigmentlerin artışından dolayı deride koyulaşma
-Deride yumuşamalar
-Hızlı ve aşırı kilo alma
-Kilo vermede sıkıntı yaşama (Metabolizmanın çalışmasında bozulmalar meydana geldiği için)
-Aşırı tüylenme
-Kendini enerjisiz hissetme, sabahları yorgun kalkma
-Yemeklerden sonra uyku basması
-Hızlı yeme, sık ve çabuk acıkma
-Tatlı krizleri
-Elde ayakta titreme
-‘’ Az yediğim halde kilo veremiyorum’’ tarzı şikayetler de bize herhangi bir zayıflama diyetini başlarken insülin direncinin

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)