GÖMÜLÜ 20 YAŞ DİŞLERİ

Yazar Levent ÖnalAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 25 Kasım 2016 • Yorumlar:

20 Yaş Dişlerinin Çekilmesini Gerektiren Durumlar:

Dişin Üzerini Örten Yumuşak Dokunun Enfeksiyonu: Perikoronitis olarak da adlandırılan bu durum, yarı sürmüş dişlerde dişin görünen kısmını çevreleyen yumuşak dokuların enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Yumuşak dokularda gelişen bu enfeksiyon ağrıya neden olur ve ağrı çiğneme ile artış gösterir. Bu aşamada tedavi edilmez ise ilgili bölgede şişlik, yutkunmada güçlük ve ağız açmada kısıtlılık ağrıya eşlik edebilir. Ağız içerisinde ilgili bölgedeki dişeti şişmiştir ve çok hassastır. Ufak bir temas ile altından iltihabi akıntı gelir. Alt çenenin altındaki lenf bezleri büyümüştür ve dokunulduğunda hassastır.

Dişeti Hastalıklarının Meydana Gelmesi: Gömülü yirmi yaş dişi, komşulukta olduğu dişin kemik desteğini zayıflatır ve o bölgede besin artığı birikimine sebep olabilir.

Diş Çürüklerinin Meydana Gelmesi: Yarı sürmüş 20 yaş dişleri, komşuluğunda yer alan diş ile aralarında gıda birikimine ve buna bağlı olarak diş çürüklerine neden olabilir.

Kist ve Tümörlerin Meydana Gelmesi: Gömülü diş tamamıyle kemiğin içerisinde kaldığında dişi büyüme aşamasında çevreleyen kese de onunla birlikte kalmaktadır. Folikül adı verilen bu keseden kistik bir oluşum ya da tümör gelişebilir. Sebebi belli olmayan ağrıların meydana gelmesi: Çoğu kez hastalar hekime 20 yaş dişi bölgesinde belli bir sebep olmaksızın ağrı şikayeti ile başvururlar. Eğer hastada alt çene eklemine bağlı bir neden yok ise oradaki gömülü dişin çıkartılması ağrı şikayetinin kaybolmasını sağlayabilir.

Çene Kırığı Olması: Gömülü dişler çenede işgal ettikleri yer nedeniyle çene kemiğinde zayıf bir hat oluştururlar. Eğer çene kemiğinin o bölgesi travmaya maruz kalırsa, bu hat boyunca bir kırık meydana gelebilir.

Ortodontik Sebepler: 20 yaş dişleri ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra, sıralanmış olan dişlerin tekrar çapraşık hale gelmesine neden olabilir. Bu yüzden ortodontistler genellikle tedavi sonrasında 20 yaş dişlerinin alınmasını isterler. Ayrıca bazen ortodonti uzmanları 1. azı dişlerini geriye doğru hareket ettirmek istediklerinde, engel oluşturmamaları açısından 20 yaş dişlerinin çekimini öngörebilirler.

GÖMÜLÜ DİŞLER

  • Tamamen kemik içerisinde olabilirler,
  • Kısmen kemik kısmen yumuşak doku altında olabilirler,
  • Kısmen sürmüş, kısmen yumuşak doku altında olabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Levent Önal Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Levent Önal

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dr.

Randevu al