KİSTLER VE TÜMÖRLER

Yazar Levent ÖnalAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 3 Şubat 2017 • Yorumlar:

Kistler, içlerinde sıvı ve yarı sıvı kıvamda bir materyal bulunan, etrafları kapsül ile çevrelenmiş patolojik oluşumlardır. Kistler genellikle oldukça yavaş büyürler. Bu özelliklerinden dolayı enfekte olup ağrı yapmadıkları, şişlik oluşturmadıkları ve herhangi bir sinire baskı uygulayıp uyuşukluk meydana getirmedikleri takdirde hastalar tarafından pek fark edilmezler. Dişlerde yer değişikliklerine yol açabilirler. Kistlerin tedavisi kapsülleri ile birlikte tamamen çıkarılmaları ile yapılır. Çok büyük boyutlara ulaşan kistler ise önce küçültülürler ve daha sonra çıkarılırlar.

Ağız bölgesinde değişiklikler kolay fark edilebildiği için, ağız kanserleri erken dönemlerde saptanabilir. Kişinin yaptığı düzenli incelemeler ağız kanserlerinin erken fark edilmesini ve iyileşme şansının yükselmesine yardımcı olur.

Ağız Kanserine Neden Olan Faktörler:

Araştırmalar ağız kanserlerinin gelişimine pek çok faktörün katkıda bulunduğunu ortaya koymuştur. En önemlileri sigara ve alkol tüketimidir. Bunlardan başka kötü ağız hijyeni, uygun olmayan protezlerin ve dişlerin keskin kısımlarının neden olduğu irritasyonlar, yetersiz beslenme, bazı kronik enfeksiyonlar ve bu faktörlerin kombinasyonları ağız kanserlerinin gelişimine katkıda bulunur. Sigara içenlerde ağız kanserleri görülme olasılığı içmeyenlere oranla dört kat fazladır. Aynı zamanda tıp dünyasında, pipo veya sigara tüketimi sırasında oluşan ısının dudak kanserlerine yol açtığına inanılmaktadır.

Ağız kanserleri görülme olasılığı fazla olan kişiler, kırk yaş üzeri kişiler, alkol ve sigara tüketimi fazla olanlar ve tütün çiğneyen kişilerdir.

Aylık Kontrollerinizi Yapın

Eğer yüksek risk grubunda iseniz senelik olarak bir diş hekimi veya ağız çene yüz cerrahına kontrole gitmelisiniz. Erken Tanı ve Tedavi İyileşme Şansını Arttırır.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR!

Ağız kanserleri açısından kendinizi kontrol ederken aşağıdakilere dikkat ediniz.

Ağız dokularındaki beyaz lekeler lökoplaki

Kırmızı lekeler eritroplaki

Kırmızı ve beyaz lekeler eritroplaki

Kolay kanayan ve iyileşmeyen yaralar

Ağızda normal olmayan kalınlaşma veya şişlikler

Kronik boğaz ağrısı veya ses kısıklığı

Çiğneme ve yutkunmada zorluk

Boyunda kitle veya şişlik

Bu belirtilerden herhangi birisi varsa ağız çene yüz cerrahınıza başvurunuz. Eğer ağız çene yüz cerrahınız da normal olmayan bir durumdan şüphelenirse biyopsi yapabilir. Biyopsi işlemi şüpheli dokudan bir parça alınıp, mikroskobik inceleme için patoloji laboratuarına gönderilmesi şeklinde yapılır. Biyopsi işlemi sonrasında kesin tanı konulur. Biyopsi raporu sadece teşhise yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tedavi planı açısından da doktora yol gösterir.

 

 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Levent Önal Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Levent Önal

Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi, Ağız Yüz Ve Çene Cerrahisi Uzm. Dr.

Randevu al