Gömülü Dişler ve 20 Yaş Dişleri

Yazar Kerem Turgut AtasoyDiş Hekimi • 3 Ağustos 2016 • Yorumlar:

Çene kemiğinde dişlerin sürmesi için yeterli yer olmaması durumunda dişler, üzerini örten dişeti, çene kemiği gibi dokuların veya başka bir dişin engellemesi neticesinde gömülü kalır. 
En sık gömülü kalan dişler alt ve üst 3. büyükazı dişler olup, 20 yaş dişleri olarak da adlandırılırlar. Bu dişler,ağızda en son süren dişlerdir ve genellikle 18-25 yaşlar arasında sürerler. Bununla birlikte nadiren köpek dişleri gibi diğer dişler de çenede yeterli yer olmaması halinde gömülü kalabilirler. 
Gömülü dişler, ya çene kemiği içinde tam olarak gömülü kalır ve üzerleri dişeti ile örtülüdür, ya da tam sürememiş halde kısmen görünür şekilde ağızda dururlar. 
Gömülü dişler, çoğunlukla ağız açma zorluğu, dişin bulunduğu bölgede ağrı, kulağa yayılan ağrı, ağız kokusu, bölgedeki dişetinin iltihaplanması gibi şikayetlere sebep olurlar. Bu şikayetler, antibiyotik kullanılması ile geçici bir süreliğine geriletilebilse de, enfeksiyon etkeni olan gömülü diş bölgeden çıkartılmadıkça belirtiler tekrarlar. 
Gömülü dişler,komşuluğundaki ikinci büyükazı dişe zarar verebilir ve aynı zamanda çenede kist oluşumuna sebep olabilirler. Bu gibi durumlarda uzun süre ağrı olmayabilir zira çene kistleri, zaman içinde kemiği eriterek büyüyen ve çevre anatomik oluşumlara hasar veren yapılardır. Ağrı,dudakta uyuşukluk gibi belirtiler genellikle, kistin büyümesi neticesinde komşu anatomik oluşumlarda hasar olduğunda ortaya çıkar. 
Gömülü diş çekimi, bu konuda eğitim almış çene cerrahisi doktorları tarafından yapılması halinde hasta için oldukça kolay geçen operasyonlardır.

20 Yaş Dişlerinin Çekim Sebepleri

Çenelerde en son süren dişler olan 20 yaş dişleri, sıklıkla sürecek yer bulamamalarına bağlı olarak gömülü veya yarı gömülü olarak kalırlar. Bu bölgelerin mikroorganizmalardan yana oldkça zengin bir ortam olan ağız ortamına açılması ve konumlarından dolayı temizlenemeyen alanlarda bulunması, bölgeyi enfeksiyona açık bir zemin haline getirir. Unutulmamalıdır ki ağız içindeki bir enfeksiyon, kişinin genel sağlık durumu için de risk oluşturur. 
Dişler, folikül adı verilen bir sürme kesesinin içinden çıkarak sürmelerini tamamlarlar. Gömülü kalan dişlerde folikül, zaman içinde kist oluşmasına sebep olarak çene kemiklerinin erimesine, hatta çok ileri vakalarda kırılmasına varan sonuçlar yaratabileceği için kist oluşum ihtimalini elimine etmek amacıyla gömülü 20 yaş dişeri çekilir. 
Ortodonti tedavisinden önce veya tedavi sırasında dişlerin çenede sıralanması için yeterli yer sağlanamadığında ve tedavi bitiminde çapraşıklıklara neden olunmasını önlemek amacıyla gömülü 20 yaş dişleri çekilir.

Gömülü Diş Çekim Operasyonu Sonrasında Yapılması Gerekenler

Operasyon sonrası ağza yerleştirilen tamponun 30 dakikadan önce çıkartılmaması ve ısırılması, kanamanın kontrol altına alınmasını sağlar. 
İşlem sonrası ilk 24 saatte çalkalama ve tükürme hareketinden kaçınılmalı, sızıntı şeklinde ağza giden eser miktarda kan, yutumalıdır. Aksi takdirde yara iyileşmesi için gerekli olan pıhtı, çekim boşluğundan çıkarak iyileşmenin bozulmasına neden olur.Bu süreçte sıcak yiyecek ve içecekler alınmamalı ve sıcak banyo yapılmamalıdır. 
Anestezi etkisi geçinceye kadar 2 ile 3 saat arası dil ve dudak uyuşuk olacağı için farkında olmadan dudağı ve dili ısırmamak için yemek yenmemelidir. 
Bölgeye dışarıdan uygulanacak 2 dakikalık buz kompres, şişlik ve morluk gibi belirtileri azaltır. 
İşlemin ertesi gününden itibaren dişler günde en az 3 kere fırçalanmalı,her fırçalamanın ardından ağız gargarası ile 30 saniye ağız çalkalanarak yaranın dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kerem Turgut Atasoy Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)