Bu soru basit gibi görünse de hem tıbbi hem de kişisel boyutları olan ciddi bir karardır. Özellikle gömülü dişiniz ağzınızın alt kısmındaki önemli sinirlere (n. alveolaris inferior) çok yakınsa, durum daha da karmaşık bir hale gelebilir.
Peki ne yapmalı? Çekmek mi, izlemek mi?
Eğer diş hekiminiz gömülü dişinizin sinire çok yakın olduğunu söylüyorsa, artık bu durum standart bir çekim işlemi olmaktan çıkar.
Bu tip durumlarda:
• Dişin konumu detaylı olarak görüntülenmeli,
• Risk analizleri yapılmalıdır,
• Gerekirse çekim yerine koronektomi gibi alternatif yöntemler değerlendirilmelidir,
• Bazı vakalarda müdahale edilmeden sadece izleme kararı verilebilir.
Özetle: Bu durum bir “riskli, aman hemen dişi çekelim” değil, “dikkatli karar verelim” durumudur.
Yirmilik dişler, özellikle gömülü kaldıklarında:
• Diğer dişlere baskı yapabilir,
• Ortodontik tedavinin sonucunu olumsuz etkileyebilir,
• Tel tedavisi sonrası dişlerin yeniden bozulmasına yol açabilir,
• Çürük veya enfeksiyon gibi sorunlara neden olabilir.
Ama bu durum her hasta için geçerli değildir. Bazı gömülü dişler hiç problem yaratmadan yıllarca kalabilir.
Bu nedenle ortodontist ve çene cerrahının birlikte değerlendirme yapması çok önemlidir. Gerekiyorsa tel tedavisi planı, gömülü dişlerin varlığına göre revize edilebilir.
Her ne kadar tıbbi risk az olsa da, karar sizin konfor alanınıza da bağlıdır.
Eğer:
• Tel tedavisi sizin için estetik, psikolojik ya da mesleki olarak çok önemliyse,
• Cerrahi risk uzmanlar tarafından düşük olarak değerlendiriliyorsa,
…ameliyatı kabul etmek makul bir seçenek olabilir.
Ama:
• Bu ihtimal sizi ciddi anlamda strese sokuyorsa,
• Günlük hayatınızı etkiliyorsa,
…alternatif çözümler mutlaka değerlendirilmelidir.
Ortodontik tedavi öncesinde gömülü 20’lik dişlerin durumu, hastadan hastaya değişir.
Bazı durumlarda dişin çekilmesi gerekirken,
Bazı durumlarda yerinde kalmasında hiçbir sakınca olmayabilir.
Bu süreçte önemli olan:
• Detaylı tomografik görüntüleme (CBCT) ile risk analizi yapılması,
• Uzman hekim görüşü alınması,
• Kararın, sizin fiziksel ve duygusal sınırlarınızla uyumlu olmasıdır.
“Eğer çekilmezse tel takılamaz mı?”
Hayır, her zaman böyle değildir. Tel tedavisi planı, gömülü dişler yerinde bırakılarak da yapılabilir. Ama bu durumda düzenli takip şarttır.