Gözkapağı Cerrahisi

Göz çevresi yüzümüzde yaşlanma belirtilerinin ilk ortaya çıktığı bölgedir. Otuzlu yaşlarda üst kapaklarda cilt yığılmaları, alt kapaklarda torbalanmalar başlar. Bunlar kişinin yorgun ve uykusuz görünmesine neden olur. Ayrıca mimiklere bağlı olarak göz kenarlarında kazayağı adı verilen kırışıklıklar oluşur. Gözaltında çökmeler, morluklar gelişebilir. Üst kapaklardaki deri yığılması hastanın gözünü açmasını zorlaştırır. Bu tür hastalar görüntülerini düzeltebilmek için kaşlarından yardım alırlar. Sürekli kaşlarını kaldırdıkları için zamanla alın çizgileri derinleşir ve gün bitiminde baş ağrıları olabilir.

Bu hastalarda tedaviyi planlarken, üst göz kapağı kaşlar ve alınla birlikte, alt göz kapağı ise yanak ile birlikte değerlendirilir. Üst kapakta fazla deri çıkarılıp göz kapağı üzerinde oluşan yığılma önlenir. Ayrıca gerekiyorsa kaşlar yukarı kaldırılır. Alt kapakta ise bozulmuş olan kapak-yanak ilişkisi düzeltilir. Alt kapakta torbalanmış olan yağlar çıkarılıp yanak üzerine taşınır, aynı zamanda orta yüz bölgesi yukarı doğru taşınır. Gerekiyorsa yanağa ve göz çevresine yağ enjeksiyonları yapılır. Göz çevresindeki ince kırışıklıklar için kimyasal soyma ya da lazer yapılabilir. Göz kenarındaki kaz ayaklarına botox uygulanabilir. Göz çevresindeki renk değişimleri için ise yine lazer uygulamaları ya da yağ enjeksiyonları yapılabilir. Tüm bu işlemler tek tek yapılabileceği gibi yüz gençleştirme ameliyatının bir parçası olarak da gerçekleştirilebilir.

Estetik göz kapağı ameliyatları genelde 35~40 yaş sonrasında yapılır.

  • Estetik Göz Kapağı Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Üst göz kapakları kirpiklerin yaklaşık 1 cm üzerinden kesilir, deri fazlası çıkarılır. Kapağı etli olan hastalarda alttaki adale, gerekirse yağ dokuları da çıkartılır. Alt kapakta kesikler ya kirpik altından, ya da kapağın içinden yapılır. Alt kapak cerrahisinde amaç göz torbalarını almak, gözyaşı oluğunu yağ ile doldurarak düzleştirmek, kapak ile yanak ilişkisini düzeltmektir. .

Üst kapaklar tek başına opere edilecekse lokal anestezi yeterli olabilir. Alt kapak operasyonunda lokal anestezinin yanında sedasyon dediğimiz sakinleştiricilerin de kullanılması gerekir.

  • Ameliyat Öncesinde Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?

Ameliyattan 2~3 hafta öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçları ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler de kanamayı arttırıcı etki gösterir.

  • Estetik Göz Kapağı Ameliyatı Sonrasında Neler Yaşanır?

Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde buz uygulaması önerilir. Hasta 3. gün televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, güneş gözlüğü takarak dışarı çıkabilir. Beşinci gün dikişler alınır. Yaklaşık 3 hafta sonra yüz büyük oranda normale döner. Hastaların ameliyat sonrası 3~6 ay güneşten korunmaları gerekir.

  • Estetik Göz Kapağı Ameliyatı Sonrası Ne Tür Sorunlar Yaşanabilir?

Hastalarda gözlerini kapatamama, alt göz kapaklarının aşağıya doğru çekmesi nedeni ile uyurken gözlerin açık kalması, göz şeklinin bozulması, gözlerde kuruma ve hatta körlüğe kadar varan komplikasyonlar görülebilir. O nedenle operasyon uzman kişilerce, dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

  • Estetik Göz Kapağı Ameliyatlarının Sonucu Kalıcı mıdır?

Yaşlanma süreci ameliyattan sonra da devam eder ve göz kapaklarında da yıllar içerisinde değişiklikler olur. Ancak hiçbir zaman ameliyat öncesi şekline dönmez. Zamanla üst kapaklarda tekrar deri yığılması oluşabilir ve yeniden ameliyat gerekebilir. Alt kapaklarda genellikle tekrar ameliyat gerekmez.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Dilek Bağdatlı Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dr. Öğr. Üyesi

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)