Graves hastalığı

Yazar Kayıhan ÇağlarGenel Cerrah • 29 Ocak 2018 • Yorumlar:

Graves Hastalığı Nedir?

Temmuz ayı ‘Graves hastalığı’ farkındalık geliştirme ayıdır. 1835 yılında Robert Graves tarafından tanımlanmış olan Graves hastalığı,tiroit bezinin aşırı çalışması hastalığıdır. Vücudumuzda ihtiyaçtan fazla tiroit hormonu üretilmesi anlamına gelen hipertiroidinin en sık nedenidir. Graves hastasının bağışıklık sistemi, sağlıklı tiroit hücrelerine saldıran maddeler oluşturur ve tiroidin çok fazla tiroit hormonu üretilmesine neden olur.

Graves Hastalığının Nedeni

Graves hastalığı, bağışıklık sistemindeki sebebi anlaşılamayan bir bozukluktan dolayı gelişmektedir. Kalıtımın bu hastalığın gelişmesinde en önemli faktör olduğu saptanmıştır. Stres, üzüntü, sigara içilmesi, iyotlu besinlerden fazla tüketmek ve bazı ilaçlar bu hastalığın oluşumuna neden olabilir.

Kimler Risk Altındadır?

En sık 20 -40 yaş aralığında vekadınlarda (genelde doğurganlık çağında)erkeklerden 5-7 kat daha fazla görülür.RomatoidArtrit, Vitiligo ve Tip 1 DiyabetesMellitus vb. diğerbağışık sistem hastalıkları riski artırmaktadır.

Graves Hastalığının Belirtileri

Sık görülen üç önemli özelliği; guatr (tiroit bezi büyümesi), kanda tiroit hormonlarında yükseklik ve oftalmopati (gözlerde öne doğru fırlama, göz kapağının tam kapanmaması, çift görme, göz kaşınması ve sulanması) denilen göz bulgularıdır. İştah artmasına rağmen kilo kaybı bu hastalığın en önemli belirtilerindendir. Diğerleri ise; boyun ön yüzde büyüme, sinirlilik, dikkat bozukluğu, yorgunluk, çarpıntı, titreme, saç dökülmesi, tırnakyumuşaması, terleme, sıcağa karşı fazla hassasiyet, ishal, derinin sıcak, ince ve nemli olması, ağız kuruluğu, idrara sık çıkma, kadınlarda düzensiz aybaşı, erkeklerde meme büyümesi, kemik erimesi, kaslarda zayıflama ve nefes darlığıdır.

Hastalığın Teşhisi

TSH normalin altına düşmüş ve T3 ve T4 denilen tiroit hormonları aşırı derecede artmıştır. Teşhisin şüpheli olduğu hallerde TSH reseptör antikor yüksekliği tanı koydurur. Tiroit ultrasonografisi her zaman yapılarak tiroit bezindeki büyüme ve/veya nodül araştırılmalıdır. TiroitUptakeTesti, Haşimoto hastalığından ayırıcı tanıda yapılmalıdır.

Hastalığın Tedavisi:

Bu hastalarıntuzu kesinlikle iyotsuz tercih etmeleri ve sigara içmemeleri gerekir. Graves hastalığının tedavisinde günümüzde antitiroit ilaç, cerrahi ve radyoaktif iyot olmak üzere üç farklı yöntem vardır. Tedavi seçimini; deneyimli cerrahın varlığı, hastanın yaşı ve cinsiyeti, hastalığın şiddeti, tiroit bezinin büyüklüğü, hasta uyumu, ilave hastalıklar ve tiroit nodülünün birlikteliği gibi unsurlar etkiler.

İlaç Tedavisi: Tiroidin tiroit hormon üretimini engelleyerek kandaki yüksek hormon seviyelerini normalleştiren antitiroit ilaçlar kullanılır. Bu sırada özellikle boğaz ağrısı ve ateş yüksekliği mevcut ise ilaç derhal kesilmeli ve hekime başvurulmalıdır. İlaç tedavisinin yan etkilerinin görülmesi, uzun süreli kullanım gerektirmesi, ilaca cevap alınamaması ve ilaç almakta zorlanılması hallerinde kalıcı tedavi seçenekleri olan RAİ (atom)tedavisi ya da cerrahi tedavi gündeme alınmalıdır.

Radyoaktif İyot (RAİ): Hastaya uygulanan radyoaktif iyot sayesinde tiroit hücrelerinin parçalanarak daha az hormon üretilmesine esasına dayanır. Gebelik düşünenlerde, gebelerde ve süt veren annelerde kesinlikle sakıncalıdır. RAİ tedavisi, göz bulgularını kötüleştireceğinden bu hastalarda da sakıncalıdır.

Cerrahi Tedavi: Hastalığın hızla ortadan kaldırılması ve tekrarlama ihtimalinin en az olması gibi üstünlükleri vardır. Kesin ameliyat gerektiren haller: tiroit bezinin aşırı büyük olması, şüpheli ya da kanıtlanmış kanser, ciddi göz bulguları ve yüksek antikor düzeyleridir. Cerrahinin göreceli gerekli olduğu durumlar; gebelik ve emzirme, RAİ tedavisinin sakıncalı halleri, hasta isteği ve çocuk yaş grubudur.Deneyimli ekiplerin uyguladığı cerrahi tedavi ile hastalığın tedavi şansı yüzde 95’ten fazla iken, ses siniri felci ve kalsiyum düşüklüğü gibi risklerin gelişme oranı ise yüzde 1’den azdır. Şen ve esen kalınız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)