Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, doğala en yakın biçimde diş, diş eti ve dudakların birbirlerine uyumlu hale getirilmesi işlemlerinin tümüne denmektedir. Bu işlemler yapılmadan önce estetik görünümü bozan durum saptanır ve bireyin isteklerine göre estetik diş ve diş eti uygulamaları planlanır. Bu planlamalar, yapılması düşünülen dişlerin tasarımları ile başlar ve gerekli ise diş eti ile ilgili müdahaleler de plana dahil edilir. Çünkü estetik bir gülüş için diş ve diş etlerinin dudak yapısı ve yüz şekline uyumlu olmaları gerekmektedir.

Kişisel istekler ve kişisel özelliklere uygun olarak yapılabilecek estetik uygulamalar, hekim ile kararlaştırılarak size en ideal gülümsemeyi sağlamak için gülüş tasarımı yapılmaktadır. Estetik bir gülüş için estetik bir materyal kullanımı gerekmektedir. Bunun için doğala en yakın görünümü sağlayan ve ışık geçirgenliği yüksek olan tam seramik kuron (kaplama), zirkonyum ya da lamina (yaprak diş) uygulamaları düşünülebilmektedir. Gerekli görülen bazı hallerde ise implant uygulamaları ile yüzünüze en uygun gülümseme ortaya çıkarılmaya çalışılır. Yeni yapılan dişlerin diş eti ile uyumunda eksiklik görülen hallerde diş eti uzmanının önemli müdahaleleri estetik gülüş tasarımı uygulamaları içerisinde yer almaktadır. Çünkü gülerken pembe-beyaz renkler bir ahenk içerisinde olmalıdır.

Gülüş Tasarımı KISA KISA

  • Gülüş tasarımı, sadece dişlerde değişiklik yapılarak istenilen düzeye gelmeyebilir. Çünkü gülüş, diş eti, dudak gibi gülerken fonksiyona giren bütün bölgeyi ilgilendirmektedir.

  • Gülüş tasarımı işlemleri uygulanmadan önce sizi nasıl bir sonucun beklediğini görebilirsiniz.

  • Gülüş tasarımı yapılırken ilk önce en az aşındırma, en az işlem ile sonuca gidilmeye yönelik planlar değerlendirilir.

  • Gerekli ise diş eti seviyeleri, rengi, şekli düzenlenir.

  • Gülüş tasarımında kullanılacak materyal seçimi hekim tarafından gerekliliğe göre belirlenir.


 

Gülüş tasarımı sonunda nasıl bir görünümün beni beklediğini görebilir miyim?


 

Mock-up denilen uygulama ile işlemler yapılmadan öncesinde, tasarlanan gülüşünüzü elbette görebilirsiniz.


 

Mock-up nedir?


 

Mock-up, gülüş tasarımı düşünen kişiye dişlerde herhangi bir geri dönüşü olmayan işlem yapılmadan önce, kişiye özel olarak hazırlanan ve uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin amacı dişlerde bir hazırlık yapılmadan, işlemler sona erdiğinde nasıl bir gülüşe sahip olacağını göstermektir.


 

Mock-up nasıl uygulanmaktadır?

 

Dişlerde herhangi bir hazırlık yapılmadan, sadece ölçü alınıp elde edilen ağız modeli üzerinde yapılması planlanan işlemler tasarlanır ve uygulanır. Sonlandırılan tasarım ağız içerisine aktarılarak bireyin ve hekimin değerlendirmesi, düzeltmeler yapılır.

 

Gülüş Tasarımı Aşamasında Hangi İşlemler yapılmaktadır?

 

Estetik bir gülüş tasarımının sağlanabilmesi için beyaz ve pembe renklerinin arasındaki ahengin yakalanabilmesi önemli bir noktadır. Dişlerin boyutlarının altın orana yaklaştırılarak simetrisi sağlanır. Bu simetri için Lamina (yaprak diş), beyazlatma, tam seramik kuron ya da estetik dolgular gibi çeşitli tedaviler kullanılırlar. Estetik diş hekimliğinde dişlerin istenilen beyaz estetiği sağlaması için çok önemli uygulamalardır.

 

Gülüş Tasarımı Aşamasında Diş Etlerinde Nasıl İşlemler Uygulanmaktadır?

 

Dişlerin simetrisinin yakalanması kadar diş etlerinin simetrisinin yakalanması da gerekmektedir. Bu uygulamalar pembe estetik alanına girmektedir. Pembe estetik istenilen düzeyde olduğu zaman yeniden yapılan dişlerin görüntüsü çok daha güzel olmaktadır. Bunun için diş eti seviyelerinin düzenlenmesi, diş eti çekilmelerinin örtülmesi, renkleşmelerin giderilmesi (depigmentasyon) gibi uygulamalar yapılabilmektedir.

 

Gülüş Tasarımında Değerlendirilen Kriterler Nelerdir?

 

Gülüş estetiğinde dişin rengi, dişlerdeki altın oran çok önemli olmakla beraber aslında gülüş genişliğinin en önemli kriter olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü genellikle en öndeki 4 ya da 6 diş dikkatimizi çektiği düşünülürken aslında gülüş genişliğine ve dişlerin, diş etlerinin pozisyonlarına göre çok daha fazla miktarda dişte işlem yapmak gülüşümüzde estetik ve doğal bir görünüm yakalanmasını sağlayabilmektedir.

Diğer kriterlerden en dikkat edileni ise kesinlikle simetridir. Ancak yüz hattının izin verdiği miktarda bu simetri sağlanabilmektedir. Ne kadar iyi bir simetri sağlanırsa o kadar çekici bir gülüş elde edilir.

Gülüş hattı denilen, dişlerin kesici uçlarının hizaları, bu hizaların arkaya doğru giderken aldıkları eğim, embraşür boyutları da dikkat edilen kriterler arasındadır.

Gülüş estetiğinde, dişlerin renginin ve şeffaflığının doğala en yakın, doğal olanı en fazla taklit eden düzeyde olması çok önemlidir. Dolayısıyla estetik diş hekimliğinde gülüş tasarımı, ayrıntılı olarak hem laboratuvarda hem de klinikte ağız içerisinde üzerine oldukça düşünülen ve yaklaşılan işlemlerdir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)