Gummy Smile (Diş Eti Görünmesi)

Yazar Ece ÇetinDiş Hekimi • 12 Mart 2018 • Yorumlar:

Gülme yüz kaslarını kullanarak meydana gelen yüz ifadelerinin belki de en önemlilerinden birisidir. Kendine güven duygusunun ilk anahtarı, sözcüklerin duyguyla birleşimi, benliğin yansıması, ifade yeteneğinin mükemmel büyüsü gülme ile başlar. Yüz yapıları ile uyumlu, dengeli, etkileyici ve sevimli gülüş toplumda kişiler arası ilişkilerde kabul ettirici rol oynar. Estetik olmayan bir gülüş ise tam tersine itici bir görsel algı sayılmakta ve kişinin mutsuz, huysuz, asabi biri olarak algılanmasına yol açmaktadır.

Diş eti gülüşü, gülümsemesi (gummy smile) adından da anlaşılacağı üzere gülme çizgisinin dişeti üzerinde yer almasıdır. Yani gülme esnasında dişeti dokusu olması gerekenden bir hayli fazla görünmektedir.

Gülme sırasında üst ve alt dudakların ilişkisi ve bu ilişkide ön dişlerin konumu önemlidir. Normal konumda üst dudak üst çene ön kesicilerin 2/3 ünü örtmektedir. Üst dudaklardan 2-4 mm ön kesici dişler görünmektedir. Özellikle kadınlarda ön kesicilerin uzun olması gülme sırasında ön üst dişlerin daha belirgin olmasına neden olmaktadır. Gülme sırasında üst kesiciler tam görünür hale gelmekte hatta üst gingiva 1-2 mm görünür olmaktadır. Ancak bazı vakalarda artmış görünen dişeti miktarı da kabul edilmekte ve kişiye daha genç görüntü sunmaktadır.

Bazı kişilerde üst dudaklar daha yüksek yerleşmekte ve bu kişilerde gülme olmadan da maxilla ön kesici dişler hatta diş etleri görünmektedir. Buna “gummy smile” denilmektedir.

Gülme sırasında burun ucu aşağı ve geriye doğru hareket etmektedir. Bu hastanın normal ve gülerken çekilecek fotoğrafları ile değerlendirilebilmektedir.

Bu gülümse estetik probleminden sorumlu kas depressor septi nasi kasıdır. Bu kas burun septumundan başlayarak aşağı ağız çevresi kası olaran orbikülaris oris kasına doğru uzanmaktadır.

Bu kas ile yapılan çalışmalarda aşağıda orbikülaris kası ile birleşmesinde 3 farklı varyasyonlar gözlenmiştir.

Özellikle tip I ve II depresör nasi kas yapısına sahip kişilerde gülme sırasında burun ucu aşağıya çekilmekte, üst dudak kısalmakta, sy ön diş etlerinin görünürlüğü artmakta ve filtrum orta kısmında transvers bir çizgi gelişmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ece Çetin Diş Hekimi, Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)