Güzel Gülümsemenin Gücü

Yazar Zeynep GirayAğız Diş Ve Çene Cerrahı • 22 Haziran 2018 • Yorumlar:

Güzel bir gülüş hem estetik görünüm açısından hem de iletişimdeki başarıyı arttırması nedeniyle önemli bir kriterdir.Ayrıca kusursuz dişler özgüveni arttırıp psikolojiyi de olumlu yönde etkiliyor. Protez Uzmanı Dr.Zeynep Tutal gülümsemenin gücü ve sorunsuz dişlerin önemi ile ilgili bilgiler verdi.

Geçtiğimiz günlerde 15 Haziran Dünya Gülümseme günü kutlandı. Araştırmalara göre karşınızdakine gülümsediğiniz zaman öncelikle ona güven veriyorsunuz ve karşınızdaki kişinin stresini azaltıp rahatlamasına sebep oluyorsunuz. Bu da karşılıklı ilişkilerde güven yaratıyor. Ayrıca insan ilişkilerinde güzel gülümseyen insan çok daha çekici bulunuyor. Akıllı telefonların gelişmesi, selfie'nin ortaya çıkması ve özellikle sosyal medyada insanların sık sık paylaşım yapması sebebiyle estetik görünüm oldukça önem kazandı.

Dişler yüz estetiğinin en tamamlayıcı unsurudur. Renklenmiş, çapraşık, bozuk diş yapısına sahip birisinin dudağına estetik işlem yaptırması son derece anlamsız olabiliyor. Bu yüzden diş hekimliği ve plastik cerrahlar çoğunlukla bir arada çalışıyor. Diş estetiği dendiği zaman diş hekimliğinin bir çok branşı bir arada çalışabiliyor. Mesela önce dişleri ortodontik tedavi ile düzeltmek, yine öncesinde cerrahi uygulayıp kemik yapısını düzeltmek gerekebilir.

Protez Uzmanı Dr.Zeynep Tutal sözlerine şöyle devam ediyor;

Bundan on sene önce diş estetiği yaptırmak için dişlerinizin küçültülmesi yani kesilmesi gerekiyordu. Hala daha bu teknikleri kullandığımız durumlar ortaya çıkabiliyor. Ancak son zamanlarda dişleri hiç kesmeden yaptığımız 'laminate veneer' denilen estetik uygulamayı tercih ediyoruz. Öncelikle uygulama için başvuran kişinin uygun olup olmadığını muayene edilir. Fotoğraflar çekilir. Kişinin yüz, burun yapısı, ten rengi ve mevcut diş ilişkisine uygun üç boyutlu bir tasarım hazırlanır. Bu işlemin adı wax-up olarak bilinir. Burun estetiği öncesi hastaya 'burnunuz şöyle olacak' demek imkansız iken kesimsiz laminate veneer yaptıracak hastaya dişlerin son halini göstermek hatta denetmek mümkündür.

Bu özel diş kaplaması hazırlandığında zor tutulabilen bir incelikte oluyor. Özel yapıştırıcısı ile yapıştırıldığında diş ile bütünleşiyor ve yapısı çok güçleniyor. Diş içten çürümeden yıllarca her şeyi ısırarak kullanılabiliyor. Tüm tıp branşlarında geçerli olan 'önce zarar verme' kuralına uymak zorundayız. Doğal diş minesi bizim için neredeyse kutsaldır.


Protez Uzmanı Dr.Zeynep Tutal son olarak şunları ekledi;

Güzel gülün, hep gülümseyin. Gülümseyen insanların bir süre sonra kendilerini daha iyi hissetmeye başladığı ve morallerinin düzeldiğini belirtilmiştir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Zeynep Giray Protetik Diş Tedavisi, Diş Hekimi Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)