Hafta Hafta Gebelik - 4.Hafta Embriyo Rahime Yerleşiyor

Yazar Mehmet Gül • 10 Ocak 2019 • Yorumlar:

Geçen haftanın sonunda (döllenmeden sonra 6. gün) rahime tutunmaya başlayan embriyo, 4. haftanın sonuna kadar rahime yerleşmesini tamamlamış olacaktır.

Embriyo, geçen haftaki tüpteki yolculuğunda olduğu gibi bu haftada yerleşme sırasında kendini büyütecek ve değiştirecektir.

Bu haftadaki değişim daha karmaşıktır. 3. haftada kabaca şekillenen hücre yığını bu haftada farklılaşır. Bebeğin beslenmesini sağlayacak dış hücre kitlesi, anneye ait kılcal damarlarla etkileşirler ve anne ile bebek arasındaki ilk besin alışverişini başlatırlar.  Bebeği oluşturacak iç hücre kitlesi ise, yolk sak denilen beslenme kesesini, organların gelişimini sağlayacak üç ayrı tabakayı (endoderm, mezoderm, ektoderm) oluşturur ve bu yapı (embriyonik disk)  bebeğin ilk hali olarak tanımlanabilir.

Embriyo, rahim iç boşluğunda yaklaşık 2 gün serbest yüzdükten sonra yerleşme için, kanlanmanın çok iyi olduğu rahim arka duvarı üst kısımlarını daha fazla tercih eder.  Yerleşme, dış katmandaki özelleşmiş hücrelerin rahim iç tabakasını eritici ve kazıyıcı  etkisi ile gerçekleşir. Embriyo, eriyen bölgenin içine gömülür ve üstü rahim içi tabakasındaki hücrelerle  örtülür. Yerleşme döllenmeden sonraki 12. günde tamamlanmış olur. Embriyo yerleşme aşamasında ihtiyaç duyduğu besinleri, eritici ve kazıyıcı özellikleri olan özelleşmiş hücrelerin oluşturduğu boşluklara dolan kan ve  salgılardan karşılar. Bazen bu boşluklardan rahim iç boşluğuna biraz kan sızar. “Yerleşme kanaması” denilen bu kanama,  sonraki adet dönemine denk gelebileceği için adet kanaması ile karıştırılabilir. Beslenme daha sonra yolk sak adını verdiğimiz beslenme kesesi  ile devam eder. Bu kese de görevini 6-8.haftadan sonra plasentaya devreder.

Yerleşmenin 2. gününden itibaren (döllenmeden sonra ortalama 8. gün) hücre kitlesinin dış kısmındaki hücreler beta-hcg hormonu salgılamaya başlar. Tıbbi olarak gebeliğin ilk kanıtı olan bu hormon, gebeliğin devamını, adetle yumurtlamanın ise durmasını sağlar.

Bu haftanın sonunda adet kanamasını beklemekte olabilirsiniz. Adet gecikince kanda gebelik hormonu veya idrarda çubuk testi ile gebe olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Adetleriniz düzenli ve ortalama 28 günde bir oluyorsa,  adetiniz gecikmeden bile bu haftada gebelik hormonuna bakılarak gebelik tanısı alabilirsiniz. İdrar testi için ise âdetin gecikmesini beklemek daha doğru sonuç verecektir.

Gebeliklerin önemli bir kısmı farkına varılmadan yani adet gecikmesi henüz olmadan vücudunuz tarafından elenmektedir. Elenmeler (düşükler) genel olarak bu embriyoların döllenme  aşamasında kromozomal sayılarının ve yapılarının sağlıklı oluşmamasından kaynaklanır. Adet gecikmeden kandaki gebelik  hormonu düzeyi ölçülerek gebelik tespit edilirse, düşükle sonuçlanan bu gebeliklerin (kimyasal gebeliklerin) farkına varılabilir. Dolayısıyla hiç gebe kalmadığınızı söylüyorsanız  gebe kalmış, gebeliklerinizin olduğunu ama hiç düşük yapmadığınızı söylüyorsanız düşük yapmış olabilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Mehmet Gül Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)