Hamile miyim Değil miyim?

Doğum yapana kadar hamileliğinin farkında olmayan kadınlar hakkında hikayeler duymuşsunuzdur. 31 yılı aşan sürelik kadın doğum hekimliğim boyunca hamile olduğunun farkında olmadan doğuma gelen veya hamile olduğunu son aylarda anlayan hastalarım oldu. İnanması zor, taşıdığı bebeği nasıl fark edemez diye düşünebilirsiniz. Bazı kadınların düzenli cinsel yaşamları, düzenli adet döngüleri olmayabiliyor ve düzenli doktor kontrollerine gelmiyorlar. Bu durumda hamile olduklarını fark edemeye biliyorlar.

Bazı kadınların ise ruh sağlığı ile ilgili problemleri olabiliyor ve gebelikleri fark etmiyor veya kabul etmiyorlar. Çalışmalar 400-500 kadından birinin hamileliklerinin 5. Ayında gebe olduklarını fark edebildiklerini göstermiş. 2500 kadından biri ise doğuma gelene kadar hamile olduklarının farkında olmuyor.

Hamilelik Neden Anlaşılamayabilir?

Kadının vücudunda oluşan değişiklikleri fark etmesine engel olabilen durumlar olabilir:

1. Korku Veya Stress

Bazı kadınlar için anne olma düşüncesi o kadar stres verici bir durumdur ki hamileliği çok derinden inkar ederler ve bu derin bir inkar düşüncesi ile gebe olduklarını fark edemezler. Ret duygusu aslında güçlü bir savunma mekanizmasıdır, hamileliğin her belirtisine bir açıklama yapılabilir, örneğin bebek hareketlerini barsak gazı olarak yorumlayabilirler. Buluğ çağında bir genç kız ailesinin cinsel yaşamı olduğunu bilmesini istemediği için hamileliği ret veya inkar edebilir. Evli bir kadın eşi dışında ilişkisi olduğu partnerden gebe kalma olasılığını ret edebilir. Bipolar bozukluklar veya şizofreni gibi ruh sağlığı bozuklukları olan kadınlar da gebeliği ret edebilirler.  

2. Gebelik Belirtilerinin Olmaması

Bazı kadınlar kilo alımı, sabah bulantıları, midede yanma, halsizlik, yorgunluk gibi hamilelik belirtilerini yaşamayabilirler veya bu belirtiler fark edilemeyecek kadar hafif olabilir.

3. Kilo Değişiklikleri

Aşırı kilolu olan veya çok sık kilo alıp veren kadınlar hamileliklerinde kilo aldıklarını fark etmeyebilirler. Kilolu olmayan kadınların hissettikleri fiziksel değişimleri anlamayabilirler.

4. Adet Düzensizlikleri

Obezite, polikistik over sendromu, kontrolsüz diabet, yeme bozuklukları, stres, doğum kontrol ilaçları veya epilepsi ilaçları kullanımı gibi durumlara bağlı adetleri düzensiz olan kadınlar hamileliklerini fark edemeyebilirler.  Adet gecikmesi olduğunda gebe olabileceklerini düşünmeyebilirler.

5. Bebek Hareketlerini Hissedememe

Bebek hareketleri genellikle gebeliğin 18-20. Haftalarında fark edilir. Bazen plasentanın önde olması durumunda bebek hareketleri anlaşılamayabilir.

Çalışmalar hamileliği ret eden kadınların gebeliğe uyum sağladıklarında iyi bir anne olabildikleri ve gebeliğin getirdiği sorunlarla başa çıkabildiklerini göstermiştir. Bazı kadınlar ultrasonda bebeklerini ilk kez gördüklerinde anlar ve kabul ederler. Ancak gebeliği inkar eden kadınların ruh sağlıklarının değerlendirilmesi önerilmektedir. Bu özellikle çocuk istismarı ve reddinin sık olduğu hamileliğin ret edildiği kadınlar için önemli bir adımdır.

Hamileliğin Farkında Olmamak Bir Şeyi Değiştiriyor mu?

Kadınlar hamileliklerini fark etmeseler bile sağlıklı bir bebek doğurabilirler. Ancak hamileliğin farkında olunmasının bazı riskleri de olabilir:  

  • Sizin ve bebeğinizin sağlığı için gereken ve gebelik takiplerinde yapılan muayeneler, kan testleri ve ultrasonları yaptırmayabilirsiniz.
  • Sizi ve bebeğinizi riske sokabilecek kansızlık, yüksek kan basıncı, preeklampsi, gebelik diabeti gibi ciddi durumlar veya bebeğinizde olabilecek sakatlıklar bilinemez.  
  • Bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için önemli olan iyi beslenme, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan ve bazı zararlı olabilecek ilaçlardan uzak durma gibi önlemleri alamayabilirsiniz.

Hamileliğin erken belirtilerine dikkat edin!

Kimlerin hamileliklerinin farkında olmadığını saptamak her zaman kolay olmayabilir.  Adet gecikmeniz veya kilo değişikleri gibi klasik gebelik belirtileriniz yoksa hamileliğin diğer erken belirtilerine dikkat edin. Bunlar:

  • Memelerde dolgunluk ve hassasiyet
  • Sık idrara gitme
  • Yorgunluk hissi
  • Bulantı, bazen kusma  
  • Bazı yiyecekler ve kokulara hassasiyet  
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)