Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Bakımı ve Hangi Koşullarda Hangi Tedaviler Uygulanabilir?

Yazar Senem SucuDiş Hekimi • 30 Eylül 2019 • Yorumlar:

Hamilelik, bir kadının hayatında yaşayabileceği en güzel deneyimlerden biri olarak tanımlanabilirken, aynı zamanda bir o kadar da zorlayıcı bir süreç olabilir.. Özellikle, hamile bir bayanın, bebeğin doğum anına kadar gelişimini sağlıklı sınırlar içinde tamamlayıp, sağlıklı bir doğum süreci geçirebilmesi için, kendisinin de son derece sağlıklı ve stresten uzak bir yaşam sürmesi gerekir.

Biz diş hekimleri, bu anlamda her zaman sağlıklı bir vücudun ağızdan başladığını savunmaktayız. Çürük dişler, sağlıksız diş etleri hem genel sağlık üzerine olumsuz etki yaratırlar; hem de sebep oldukları ağrı veya komforsuzluk sebebiyle anneyi strese sokarak, hamilelik sürecini olumsuz olarak etkilerler. Ayrıca, ağrılı ve komforsuz dişlere sahip bir birey, besinleri öğütmekte de zorlanacağı için, sağlıklı olarak beslenebilmesi de zorlaşacaktır. Ayrıca, değişen hormonel dengeler, hamilelik sürecinde hamilelik öncesi mevcut olan diş ve dişeti problemlerinin daha da şiddetlenmesine, daha fazla gün yüzüne çıkmasına yol açabilir. Bu yüzden bir anne adayına ilk tavsiyemiz; daha hamile kalmadan önce diş hekimine gidip, yapılması gereken bütün tedavilerini yaptırmasıdır. Hatta hamilelik öncesi alınan panaromik bir diş röntgen filmi, hamilelik boyunca da karşılaşılması olası diş problemlerinde, teşhis ve tedavi esnasında diş hekimine ışık tutabilmektedir. 

Basitçe hamilelik planlayan bayanın, ağız ve diş sağlığı açısından yapması gerekenleri özetledikten sonra, şimdi de hamilelik sürecinde yapılması gerekenleri özetleyelim. Öncelikle, sorun yaşamamak adına hayatın her döneminde olduğu gibi çok iyi bir ağız bakımı yapılmalı. Diş fırçalama ve dişipi kullanımı günlük hayatta olması gereken yerlere konmalı. Bunlara ek olarak, diş hekiminizin size özel olarak önerdiği başka ağız bakım ürünleri de varsa; onlar da önerildiği şekilde kullanılmalı. Bu noktalar, çıkması olası problemlerin minimalize edilmesi için oldukça önemli. Ancak herhangi bir diş problemi çıktığı zaman ise, tedavi yaklaşımımız, hamileliğin hangi döneminde olduğumuza göre değişmekte. Örneğin 1. trimester dediğimiz, ilk üç aylık süreçte neredeyse hiçbir tedavi uygulayamazken, çıkan problemleri bir şekilde geçici çözümlerle, 2. üç aylık sürece kadar ertelemeye çalışmaktayız. Bebek açısından, hemen her türlü diş tedavisini güvenle uygulayabildiğimiz 2. üç aylık süreçte, tüm sorunları radikal olarak çözmeye çalışarak, nispeten müdahale etmenin daha riskli olduğu hamileliğin 3. üç aylık dönemine herhangi bir problem taşımamaya çalışmaktayız. Ancak, hamileliğin son üç aylık dönemi olan 6. aydan doğuma kadar olan süreçte çıkan diş problemlerini de hastanın hamileliğini takip eden kadın doğum uzmanına danışarak, dikkatli bir şekilde çözme yoluna gidilebilir. Ancak en başta da vurgulandığı gibi; her hamile adayının bu süreç başlamadan diş hekimine giderek, mevcut tüm problemlerini çözerek, bu mucizevi sürece, çürüksüz ve iltihapsız dişlerle ve sağlıklı diş etleriyle girmesidir..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)