Hamilelik ve Coronavirüs

Hamilelik, COVID-19 un bulaşması açısından yüksek risk faktörü gibi gözükmemektedir.

Hamileler için geçerli korunma tedbirleri insanlarla yakın temastan kaçınmak, genel temizlik kurallarına uymak, hastalar ve yurtdışından dönen insanlar ile aynı ortamda bulunmamaktır.

Gebelikte enfeksiyon sözkonusu olduğunda ilk aylarda düşük riski ve son aylarda ise erken doğum riski artabilir. Corona virus taşıyan bir annenin bebeğinde herhangi bir doğumsal kusur olacağına dair bir bilgimiz de henüz mevcut değildir.

En çok merak edilen konu “vertikal geçiş” dediğimiz enfekte anneden bebeğe hastalık bulaşıp bulaşmayacağı konusudur. Bu konuda durum şimdilik rahatlatıcı olup henüz enfekte anneden bebeğe geçiş tespit edilmemiştir. Bugüne kadar COVID-19 virus tespit edilen 3 yenidoğanda ise anne karnında geçiş değil sonradan kontakt ihtimali üzerinde durulmaktadır. Çünkü yapılan çalışmalarda enfekte annelerden doğan bebeklerin amnion sıvıları ve kordon kanlarında enfeksiyona rastlanmamıştır. Anne sütünde de henüz virus tespit edilmemiştir. 

 

Gebelikle ilgili problemler sağlıklı bir gebeyi riskli gruba sokabileceği için gebeliğin hipertansiyonu ve gebelik diabeti gibi durumlar çok yakın takip edilmeli ve gebeler sağlıklı beslenme ve stresten arınma konusunda bilgilendirilmelidir


 

COVİD-19 a dair kabul görmüş bir tedavi ajanı bulunmadığı için tedaviler kişini gereksinimlerine göre düzenlenmektedir. Gebelerin enfeksiyon tedavilerinde ise ilaç kullanımında  anne karnındaki fetusun etkilenmeyeceği ilaçların seçimine özen gösterilmelidir.

 

Gebelikte anne vücudunda birçok fizyolojik değişiklik olmakta, akçiğer, sindirim sistemi ve böbrek fonksiyonları, değişmektedir. Bu nedenle  gebelikteki COVID-19 enfeksiyonlarında takip ve tedavi süreçleri tüm vücut sistemlerinin eş zamanlı değerlendirilebileceği çok branşlı büyük merkezlerde gerçekleştirilmelidir

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Müberra Namlı Kalem Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)