Hamilelikte Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

Yazar Şeyma Solak BıçaklarDiyetisyen • 3 Aralık 2021 • Yorumlar:

Vücudumuz farklı enfeksiyon ve toksik ajanlarla savaşmak için bağışıklık sistemine sahiptir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kişiyi enfeksiyonlardan korur, tümör gibi zararlı hücre oluşumlarını engeller, vücudu çevresel faktörlerden ve hastalıklardan korur. Bu kadar önemli olan bağışıklık sistemini her zaman güçlü tutmak gerekmektedir. Hamilelik gibi özel dönemlerde ise bu önem daha da artmaktadır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir yaşam tarzından geçmektedir. Sağlıklı yaşam tarzını da yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz, sağlıklı bir ruh hali oluşturmaktadır. Bağışıklık sistemi ve beslenme arasında yakın bir ilişki vardır. Bağışıklık sistemini destekleyen doğal besinleri tüketmek hastalıklardan korunmak için önemlidir.

Bağışıklı sistemimizi güçlü tutmak için yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenler de önemlidir. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen stres faktöründen uzak durulmalı, sigara ve alkol tüketilmemelidir. Ayrıca aşırı yağlı/şekerli gıdalar, asitli içecekler, işlenmiş ürünler, beyaz undan yapılan mamüller gibi bağışıklık sistemini zayıflatan gıdalardan uzak durmak da bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için çok önemlidir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterince uyumak ve dinlenmek de önemlidir.

Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şeker tüketimini azaltın: Fazla şeker tüketiminin bağırsak canlılığını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir.

  •  Suyu asla ihmal etmeyin: Günde 2-2,5 litre su tüketin.

  • Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin: Sebze ve meyveler içerisinde bulunan antioksidan, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı vücut direncini artırırlar. . C vitamininden zengin gıdalar (biber, narenciye, kivi, maydanoz, ıspanak…), zeytinyağı, ceviz, badem, fındık gibi E vitamininden zengin gıdalar, A vitamini türevi olan beta karoteni içeren havuç, ıspanak, domates, brokoli, pırasa, bal kabağı gibi gıdaları tüketmek de bağışıklık sisteminizi destekler.

  • Yoğurt ve kefir tüketin. Bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir.

  • Haftada 2 kez balık tüketin:  Balıkta bulunan Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini güçlendirir.

  • Yulaf tüketin. Yulafta bulunan beta glukon bağışıklık sistemini destekler.

  • Sarımsak tüketin: Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

  • Zencefil tüketin: Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

  • Çinkodan zengin besinler tüketin. Çinko; et, karaciğer, deniz ürünleri, süt, yumurta, kabak çekirdeğinde bol miktarda bulunur ve bağışıklık sistemini geliştirir.

  • Avokado tüketin: Önemli aminoasitler, antioksidanlar ve sağlıklı yağları içinde bulunduran avokado bağışıklık sistemini destekler.

  • Gün ışığından yararlanın: D vitamini bağışıklık sisteminizin iyi çalışmasına yardımcı olur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)