Hamilelikte Seyahat Etmek

Yazar Kadir Şahin • 4 Eylül 2023 • Yorumlar:

Hamilelik yaşantımız boyunca bazı dönemler hayatımıza eşlik eden mutlu zamanlar olarak düşünülmelidir. Beynimize bu dönemin hastalık zamanı gibi öğretiler yüklersek eğer gebelik boyunca her olayda olacağı gibi seyahat etmekte patolojik olarak algılanır. Gebelikte seyahat etmek bazı durumlarda tehlike barındırsa da büyük çoğunlukla normal bir durumdur.

Gebelikte seyahat planı gebelik haftanıza göre değişmektedir. Gebeliğin ilk üç ayına (12 hafta) kadar bebeğin rahime tutunması için geçen kritik zaman olarak değerlendirilir. Son bir ay ise 36 hafta ve sonrası doğum sancılarının başlama ihtimali olan zamandır. Gebelikte 12-36 hafta arasında ki uzun dilimde seyahat etmek daha uygun olacaktır.

Özel araç, otobüs, karayolu taşıtı ile seyahat:

Gebelikte 12 haftadan sonra ek riskimiz yok ise, karayolu taşıtı ile seyahat edilebilir ancak mümkün olduğu kadar kısa süreli seyahatler olmalıdır. Eğer uzun sürecek ise uçak gibi daha kısa süreli olan taşıtları tercih etmelisiniz.

*Özel aracınız ile seyahat ederken 2-3 saatte bir mola vermelisiniz, molalarda en az 15 dakika yürüyüş yapılmalı bacak açma germe egzersizi yapmalısınız, kan dolaşımının arttırılmalı temiz hava alınmalıdır.

*Otobüs yolculuğun molalarda mutlaka aşağı inmeli yürüyüş yapmalı ve temiz hava almalısınız.

*Otobüs yolculuğunda mide bulantısı ihtimali yüksektir bu sebeple ön koltukları tercih etmeli ve gerekli ise ilaçlarınızı hekiminize danışarak öncesinde almalısınız.

*Seyahat süresi 6-8 saati geçecek ise bir gece konaklayarak gitmek daha uygun olacaktır.

*Yolculuk esnasında uzun süre aç kalınmamalıdır. Annenin aç kalması bebeğinde beslenmesinin bozulması demektir. Bol sıvı tüketilmelidir. Midenizi rahatsız edecek acı, ekşi, yağlı, aşırı şekerli gıdalar tercih edilmemeli, kola gazoz, soğuk kahve gibi gazlı ve kafeinli yiyecekler tüketilmemelidir.

*Yolculuk anında idrar tutmak ve sıkışık olmak her yolcu için tehlikelidir. Bu tehlike gebelikte daha belirgindir o yüzden yola çıkmadan önce ve her mola da idrarınızı tam yapınız.

*Araç içinde minimal de olsa hareketinize olanak sağlayacak; koltuk pozisyonuna dikkat ediniz koltukta oturarak ya da hafif arkaya eğimli olacak şekilde seyahat ediniz. Hareketlerinizi kolaylaştırmak içi terletmeyen yumuşak esnek kıyafet ve ayakkabılar tercih ediniz.

*Yolculuk esnasında hangi koltukta olursak olalım mutlaka, Emniyet Kemeri takalım. Karnımız büyüklüğüne göre uygun hamile emniyet kemer aparatı da kullanabiliriz.

*Hamilelikte araç kullanmanız gerekli ise kısa süreli trafiğin yoğun olmadığı zamanlar da kullanınız. Sürüş esnasında direksiyon artık karnımıza yakın konumda ise araç kullanımını başka bir kişinin yapmasını talep edelim.

Hava Yolu, Uçak seyahati

Gebelikte seyahat süresi en önemli noktalardan birisidir. Bu sebeple uçak seyahati en çok tercih ettiğimiz güvenli yolculuktur. Uçak içerisinde hareket alanımız az da olsa sürenin kısa olması ve kaza riskinin minimum olması nedeniyle 36 haftaya kadar güvenle tercih edilebilir.

*Uçak yolculuğu öncesinde eğer 28-36 hafta arasında bir gebelik haftasındaysanız hekiminizden Uçağa binebilir raporu almanız gerekir ayrıca hava yolu şirketinden uçuş için ek şartları olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Yurt dışı uçuşu için bu raporun İngilizce de olmasına dikkat ediniz.

*Uçak içerisinde 1-2 saatte bir kalkıp yürüyüş yapmalısınız. Bu sebeple koridor koltuğu almak akıllıca olacaktır.

*Su içmeye dikkat etmelisiniz. Kahve gazlı içeceklerden kaçınmalısınız.

*Dinlenmek açısından uyku pozisyonu alabilmek için uygun ekipmanlar yanınızda olmalıdır. Boyun yastığı kulak tıkacı göz bandı gibi.

*Ailenizde ya da sizde kanama pıhtılaşma bozukluğu varis gebelik zehirlenmesi gibi ek problemler mevcut ise hekiminizin önerilerini dikkate alarak varis çorabı kullanabilir ya da ek ilaç tedavisi alabilirsiniz

*Havaalanı giriş çıkışlarında bulunan metal dedektörlerinden geçebilirsiniz. Bu cihazlar x ray barındırmaz. Ancak valiz kontrolü yapan makinalar x ray ile çalışır, mümkün olan en kısa sürede bu alandan geçmeye özen göstermeliyiz

Gebelikte seyahat etmenin bazı kuralları bulunsa da sizi zorlayacak ya da uyulmaz kurallar değildir. Gebelik fizyolojik açıdan hareket kısıtlığı yapsa da siz hareket etmeli ve seyahat özgürlüğünüzün tadını çıkarmalısınız. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kadir Şahin Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)