Hangi Yastık, Hangi Yatak, Hangi Ayakkabı

Yazar Koray ÇoğulFizik Tedavi Uzmanı • 20 Nisan 2020 • Yorumlar:

Yatak seçilirken genel kurallar bellidir. Çok yumuşak ya da sert olmamalı, alerjik olmayan, mikrop üretmeyen malzemelerden yapılmalı, ısı alışverişine sağlıklı şekilde uyum göstermelidir. Ancak bir takım söylemler vardır ki bel ağrısı olanlar sert yatakta yatmalı, zeminde uyumalı gibi bunlar doğru değildir. Aslında kaliteli malzemeler pahalıya satılır ve genellikle rahat olanlar kalitelidir. Bu yüzden güvendiğiniz markayı kullanmak doğru bir seçenek olabilir.

Yastık seçerken kişinin yatma alışkanlıkları ve mevcut hastalıkları önemlidir. Nefes darlığı çeken, reflüsü olan, kalp hastalığı olanlar sırt üstü yatıp yüksek yastık tercih ederken, yüzüstü yatanlar mümkün olduğu kadar alçak ve yumuşak yastık kullanmalıdır. Ancak genel olarak yan ya da sırtüstü yatmak, boyun boşluğunu destekleyecek ve boynun anotomik duruşa uygun kalmasını sağlayacak yastıklar kullanmak uygun olandır. Uzun bir uyku süresince kötü pozisyonda kalmak hasara yol açabilir.

Ayakkabı seçerken estetikten daha önemli şeyler vardır. Sağlıklı bir ayak yapısına sahip olan insanların sağlıklarını devam ettirebilmeleri için ya da anatomik bozukluğu olan bir ayağın düzeltilmesi için doğru ayakkabı kullanılması önemlidir. Çünkü ayağın yerle temasıyla oluşan geri tepkime vektörü üst taraftaki herhangi bir ekleme fazladan yük getirebilir. Yani doğru açıyla basmayan bir ayak, kalça ve diz eklemi bozulmalarına ve hatta baş ağrılarına yol açabilir (yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınların dizlerini bükerek yürümesi gibi). Bu yüzden en azından genel kurallara uymak gerekir. Seçilecek olan ayakkabı genel olarak hava alışverişine izin veren, sağlıklı malzemeden yapışmış, ayak bileğini kavrayan, ayağı sıkmayan kalın ve esnek tabanlı, yüksek topuklu olmayacak şekilde olmalıdır. Tamamen tabanı olmayan ayakkabılar da uygun değildir. Ayrıca hastalıklara bağlı olmak üzere rocker bar, thomas ya da ters thomas topuk, ortopedik bot, kişiye özel tabanlıklı ayakkabılar da kullanılabilir. Eğer ayak sorunlarınız varsa ayakkabı seçmeden önce uzmanına danışılmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Koray Çoğul Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Mezoterapi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)