Hastalıkta, Sağlıkta, Salgında...

Yazar Arzu Bircan GürelAile Danışmanı • 7 Mayıs 2020 • Yorumlar:

İçinde bulunduğumuz bu süreçte maddi ve manevi kayıpların, endişelerin, belirsizliklerin yarattığı stresle baş etmeye çalışıyor olabiliriz.

Bu durum bireysel çatışmalara sebep olabileceği gibi aile içi çatışmaları da arttırabilmektedir.

Aile içindeki sorunların büyük bir bölümü iletişim hatalarından meydana gelmekle birlikte, kişisel duygularımızın kabul edilmemesi ve dışarıya doğru aktarılmaması bu durumu daha da kötüye sürükleyebilmektedir.

Eskiden tahammül edebildiğimiz konuların azalması, eski defterlerin hatırlanması, ya da daha yeni farkındalıkların getirdiği sorunlar,  çocukların varlığı ile sorumlulukların ve iş yükünün artması ile kendimizi mutsuz, çökkün, öfkeli hissetmemiz aile içi ilişkilerimizi etkileyebilir.

Bu dönemde tüm bunların normal olduğunu, eski sorunları bu dönemde aşabilmenin zor olduğunu, İlişkiyi daha sağlıklı dönemde tekrar değerlendirmek için zamana ihtiyacımız olduğunu bilmek belki biraz bizi rahatlatabilir...

Ayrıca tüm aile bireylerinin katıldığı iş bölümünün aile içi sorumluluk paylaşımının bu dönemde özellikle önemli olduğunu düşünmekteyim..

   Bireysel kaygılarımızı  ve stresimiz  yönetebilmenin, tüm süreci etkileyebileceğini  düşürsek  kendi farkındalığımızı sağlamak ilk önceliğimiz olabilir. Belirsizlik arttıkça artan kaygılar aslında düşünce sistemimizi, duygularımızı daha sonra davranışlarımızı etkilemeye başlayabilirler. 

  Olumsuz duyguların getirdiği  korku, endişe hali öfke patlamalarına dönüşerek yerini  aile içi çatışmalara sözel yada fiziksel şiddete bırakabilir.

 Stresle baş etmede zorluklar, tükenmişlikler,sigara, alkol madde alımlarında artış yada evden uzaklaşmalar başlamış olabilir.

  Bu dönemin geçici olduğunu, gelecek yerine şuana odaklanıp bu durumun belki de birçok şey için fırsat olduğunu düşünmek, stres anında nefes ve gevşeme egzersizleri uygulamak, mümkünse kendimize evin içinde ayrı bir zaman ayırmak, keyif alabileceğimiz bir işle uğraşmak, baş edemediğimiz durumlarda psikolojik destek alabilmek bireysel olarak rahatlamamızı sağlayabildiği gibi aile ilişkilerimizin düzelmesini de  sağlayacaktır.

Ailemizle birlikte eski güzel anıları daha çok hatırlamak ileriye yönelik güzel hayalleri paylaşmak  gibi kendi içimizdeki  korku , kaygı ,üzüntü gibi olumsuz duyguların  da paylaşabilmenin verdiği rahatlamayı deneyimlemek  hepimize iyi gelebilir…

  Bütün beraberliklerin temeline olduğu gibi ; ailemizi hastalıkta ,sağlıkta,salgında bir arada tutabilmenin  en önemli unsurunun iletişim ,saygı,güven  ve sevgi olduğunu düşünüyor,

Hoşgörü ve anlayışın yüksek olduğu günler diliyorum….

  





 

Hoşgörü ve anlayışın yüksek olduğu haftalar diliyorum...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)