Ruhsal Travmalarımız Görünmez Yaralarımızdır

Yazar Arzu Bircan GürelAile Danışmanı • 7 Eylül 2021 • Yorumlar:

Hayatımızın bir döneminde beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan , kendimizin yada yakınlarımızın hayatını tehdit eden bize çaresizlik, korku, kaygı,güvensizlik ,çaresizlik hissettiren ;
Kaza, deprem, yangın, savaş, zorunlu göç,vefat, ağır hastalık, şiddet, taciz,tecavüz gibi
büyük olayların yarattığı travmalar olabileceği gibi…

Ekonomik kriz, boşanma ,iş yeri sorunları ,ilişki sorunları ,aldatma gibi küçük travmalar dediğimiz olaylar yaşayabilmekteyiz.

     Ayrıca    Çocukluk Çağı  Travmaları dediğimiz  unuttuğumuz,yok saydığımız , çocukluğumuzdan  gelen acı anılarımız ;  

     

      Fiziksel istismar  (şiddet, istenmeyen hareketler ) , 

      Cinsel istismar    (ihmal, istismar) ,

      Duygusal istismar ( terk edilmek , terk etme ile tehdit edilmek,baskı ve aşırı otorite ,aşırı sorumluluk bekleme,aşırı koruma gelişimine izin vermeme,kardeş ayırımı yapma  ,sevgisizlik, şiddet ile tehdit etme, alay edilme,aşağılanma, suçlanma ,yok sayma gibi)  

  

    Çocuğa gerekli ve yeterli ilginin verilmediği durumlarda ihmal olarak tanımlanır ve travma olarak değerlendirilir  .   Bunlar  ;

 

    Fiziksel ihmal  ( ihmal olarak bakım, eğitim ya da duygusal ihtiyacın karşılanmaması )

 

   Duygusal ihmal ( güvenli bağlanmanın sağlanamaması, çocuğun değerli özel olduğunun hissettirilmemesi ,sevgi ve şevkatin sağlanamaması ,sosyal ve akademik gelişim için desteğin sağlanamaması ,kendilik gelişiminin,yeterliliğin ,özgüvenin  ve özdeğerinin korunamaması olarak tanımlanabilir.) 

 

    Travmatik olayları yaşamış olmak 1.derece, yakınlarımız yada sevdiğimiz kişilerin yaşamasına tanıklık etmek  2.derce , tanımadığımız kişilerin travmasına  tanıklık etmek yada kurtarma,bakım ekiplerinde  çalışıyor olmak 3.derece etkilenmemize sebep olabilmektedir..


 

RUHSAL TRAVMALAR SONRASINDA AKUT STRES BOZUKLUĞU YAŞANABİLMEKTEDİR.

    

     Bu belirtiler ilk haftada ortaya çıkıp 3 ay içinde kendiliğinden geçeceği gibi, aylar sonra başlayıp seneler boyunca da devam edebilmektedir. 

   

 Ruhsal Travmalar Yetişkinlerde ;

       Uyku bozuklukları,Kaçınma davranışları,Panik atak,Umutsuzluk,Güvensizlik,Aşırı tedirginlik,Öfke nöbetleri,Cinsel sorunlar,takıntı,Dikkat Dağınıklığı,Tikli Davranışlar,Başarısızlık,Değersizlik,Yeme Bozuklukları,Alkol-Madde kullanımı ,Öz bakımda kötüleşme,Umutsuzluk ,Sürekli aynı olayları tekrar etme gibi davranış bozuklukları ile 

 

Çocuk ve Ergenlerde

 

  Anneden ayrılmak istememe, ağlama, içe kapanma , küfürlü konuşma,şiddet,

alt ıslatma, çiş kaçırma , konuşmada gerilik,kekemelik,kendinden büyük yada küçük gibi davranma

okula gitmek istememe, Dikkat Eksikliği, akademik başarıda düşme , cinsel içerikli oyunlar,alay etme,yalan söyleme,tırnak yeme,arkadaş seçimlerinde uygunsuzluk,gece kabusları,bedensel şikayetler ,tikli davranışlar  ,davranış bozukluğu olarak gözlemlenmektedir.

 

 TEDAVİ EDİLMEYEN RUHSAL TRAVMALARIN ETKİLERİ NELERDİR?

     

     Ruhsal olarak;  Akut Stres Tepkilerine,Duygu Durum Bozukluklarına,Anksiyete, Panik atak,Takıntı,Depresyon,Davranış Bozukluklarına,Alkol -Madde Kullanımına ,Psikotik  Bozukluklara 

 

    Bedensel olarak ; Stres esnasında salgılanan stres hormonları nedeniyle  travmayı yönlendirdiğimiz,yaşadığımız duyguları hissettiğimiz organlarımıza ciddi zararlar verebilir.   Şeker,Kalp,Böbrek sorunları,cilt döküntüleri,görme,işitme sorunları,geçmeyen ağrılar,migren  

 ,dolaşım,boşaltım,solunum  ,bağışıklık ve sinir sistemi sorunları hatta kansere sebep oluyor olabilir. 

 

   Sosyal Olarak; Güven ve yeterlilik algımızı bozduğu için yaşamın tüm alanlarında bozulmaya sebep olabilmekte akademik performansımızı  , aile,çift ve iş ilişkilerimizi etkileyebilirler.
 

 

Ruhsal Travmadan Etkilenme Oranımız Nedir?

 

Ruhsal travmanın  etkileri  ; süresi, şiddeti,türü,sebebi bizim travmaya yüklediğimiz anlama göre değişmektedir.

 

    Ruhsal travmadan herkes aynı şekilde etkilenmez. Çünkü psikolojik genetik yapımız ,aile tutumlarımız,geçmiş travmalarımız, psikolojik sağlamlık yani dayanıklılığımız ,  kaygı düzeyimiz,bedensel hastalıklarımız,destek kaynaklarımız,mizaç özelliklerimiz,yaşımız,cinsiyetimiz,olgunluk seviyemiz ,kültürel değerlerimiz ,ekonomik koşullarımız aynı değildir.  

 
    

RUHSAL TRAVMALARDA YARDIM ALMAK HAKKINIZDIR

 

        Ruhsal yaralarımızı iyileştirmek için önce farkındalığa ve kabule ihtiyacımız vardır.
       

     Bedenimiz de ve ruhumuzda oluşan belirtilerin farkına vardığımızda destek almak iyileşmek için ilk adımdır.

    

     Uzun süre konuşulmayan ve yardım alınmayan travmalar hayatımızın tüm alanını bilişsel, duygu ,düşünce ve davranış alanlarını etkileyebilmektedir.
 

         Travma Sonrası Stres bozukluğunun uzun yıllarca sürebildiği ve artan stres düzeyin ruh ve beden sağlığımızı etkilediği unutulmamalıdır.

 

     Yaşadığımız travmaların etkileri ilaç tedavilerinin yanı sıra Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR (göz hareketleri duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) terapileri ile azaltılabilmektedir...


      Psikolojik ilk yardımın fiziksel ilk yardım kadar önem taşıdığı unutulmamalıdır.
Kendinize ve yakınlarınıza zorlu süreçlerde psikolojik destek almanın önemini ve buna hakkımız olduğunu hatırlatarak yardım edebilirsiniz..

 

    Ruhsal Yaralarınızı destek alarak iyileştirebilirsiniz..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)