Hayal Kırıklığı...

Yazar Ceylan AyseliPsikolog • 24 Mart 2020 • Yorumlar:

Genelde “nasılsın?” sorusunun cevabını iyiyim / iyi değilim gibi iki sınırlı kalıba sığdırmaya çalışırız. Bazen iyi hissetmediğimiz anlarda bile sade bir “iyiyim” cevabı süzülüverir dudaklarımızın arasından. Bazen içimizde hissettiğimiz duygunun sesli olarak dışarı çıkması bile bizi rahatsız eder ve bu iki sınırlı kalıba sığdırmaya çalışırız iç dünyamızın sesini…

Kimi zaman adlandıramadığımız ama içimizde bizi rahatsız eden, bazı zamanlar kendimize veya çevremize duyduğumuz güveni zedeleyen, bazı zamanlar çokça düşündüren ve bazı zamanlarda bize kendi duygularımızla nasıl başa çıktığımıza dair ipucu veren bir olumsuz duygudur hayal kırıklığı… zor bir duygudur, ama her duygu gibi insana özgüdür…

Hayal kırıklığı gibi olumsuz bir duygu ile baş edebilmek demek, bu duygunun bastırılması veya yok sayılması şeklinde değil, aksine hissedilen bu duyguyu kabullenerek, kaynağı üzerinde düşünebilmek ve çözüm için adım atabilmektir.

Bir çözüm yolu bulmak, o duygunun deneyimlenmesine izin verilmesi ile başlar. Bu sebeple ister olumlu ister olumsuz duygular olsun, bütün duyguların normal olduğunu kabul etmemiz gerekmektedir.

 

Hayal kırıklığı yaşadığınız durumlarda, bu duygu ile baş etmek ağır geliyorsa, belki de kendi iç sesinizi dinleyerek bu sorular üzerine düşünebilirsiniz:

 

- Mükemmeliyetçilik benim için ne anlam ifade ediyor?

- Hata yapmanın ne kadar doğal ve insana özgü bir şey olduğunu kabul ediyor muyum?

- Eleştiriye açık mıyım?

- Kaybetmenin veya kazanmanın benim için anlamı tam olarak nedir?

- Kendim ve çevrem ile ilgili gerçekçi beklentilerim var mı?

- Bu duyguya eşlik eden başka olumsuz duygularımın farkında mıyım? Örneğin kaygı, utanç, kronik suçluluk duygusu gibi…

 

Bütün bu bilgiler ışığında, özellikle sağlıklı duygu düzenleme becerilerinin gelişebilmesi için erken çocukluk dönemi çok önemlidir. Yaşanılan olumlu duyguların yanı sıra olumsuz duyguların da normal olduğunu içselleştirebilmesi için, çocuğunuzun oyunlarda kazanmayı olduğu kadar, kaybetmeyi de deneyimlemesi için alan tanımanız, duyguları ile baş edebilmesi için hissettiği duygunun tam olarak ne olabileceğini ona ifade etmeniz ve duygusal yönden destek vermeniz yani duyguya müdahale etmeden yardımcı olmanız önemlidir.

 

Özellikle olumsuz durumlar sonucunda hissedilen duygunun dışarı akmasında gözyaşının desteğine ihtiyaç duyuyorsak, buna izin vermeliyiz ve sağlıklı duygu düzenleme becerileri geliştirebilmek adına duygunun kabulünün ilk adım olduğunu unutmamalıyız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)