Hayatımızın Parçası Olan Anksiyete

Yazar Damla PolatPsikolog • 5 Nisan 2023 • Yorumlar:

Anksiyete, bir olay ya da durum karşısında beklentinin olumsuz olarak hem zihinsel hem de fiziksel olarak hissetmek veya yaşamaktır. Zihinsel olarak, endişe verici ve çoğu düşüncelerde olumsuz bir takın kalıp cümleler ve fiziksel olarak ise vücudun bu uyaranlara karşı verdiği tepkidir. Bazı bu olumsuz sonuçların beklentisindeki korku, gerginlik hızlı kalp gibi fiziksel duyumlar rahatsızlık için tasarlanmıştır. Bu tür fiziksel tepkiler bilinmeyen bir tehlikeye karşı korunmamızı sağlar. Bu yüzden ara sıra yaşanan kaygılar doğal karşılanır. Kaygı insanların geleceği öngörmesine sahip olma olarak da söyleyebiliriz.

Kaygı, dikkat çekmek ve önemsediğiniz şeyleri korumak için gerekli değişiklikleri yapmanız için sizi teşvik etmek içindir. Ancak bu iş, okul gibi hayatınızı zorlaştıracak hale geldiğinde günlük yaşamınızı sekteye uğratabilir. Bunu devamlı olarak yaşayan kişilerde depresyon görülme olasılığı fazladır. Özellikte çocukluk travmaları ve ailelerin tutumu kaygıya karşı savunmasız bırakabiliyor. Kaygı aynı zamanda bizi dinç ve uyanık tuttuğu için tamamen ortadan kaldırmak istediğimiz bir durum değildir. Tedavi, kaygıyı yönetebilir olması için uzman desteği alınabilir.

Anksiyete Nasıl Anlaşılır?

  • Zihinde sonsuz endişe ve olumsuz düşünce devamlılığı
  • Vücutta genel sıçrama ve titremeden
  • Kulak çınlamasına
  • Nefes darlığına
  • Kalp çarpıntısı

Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?

Hastaların güvenli bir şekilde ve kademeli olarak korkularına maruz kaldıkları, böylece artık onlardan kaçmadıkları maruz bırakma terapisi, kaygı için davranışsal tedavilerin çoğunun önemli bir parçasıdır.

Aynı zamanda yaşam tarzı değişiklikleri, kaygının uzun vadeli yönetiminde önemli bir rol oynar. Egzersiz, derin nefes alma ve meditasyon programlarının tümü, bozukluğun çok spesifik yönlerini hedefler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)