İlişkide Ghosting

Yazar Damla Polat • 5 Nisan 2023 • Yorumlar:

Öncelikle Ghost kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir. Türkçesine bakıldığında ‘hayalet’ anlamına gelmektedir. Romantik ilişkide düşünüldüğünde ‘hayalet sendromu’ olarak da çevrilebilmektedir. Günümüzde çok sık karşılaşılan bu sendrom tam olarak nedir peki? İlişkide herhangi bir sorun olmadan birden bire, bilinçli olarak bireylerden birinin ortadan kaybolması ve iletişimin kesilmesine denir.

Bu durumda hem karşı tarafın duygusal olarak kendini kötü hissetmesine hem de kafasında büyük bir soru işaretleriyle birlikte belirsizliğe neden olmaktadır. Ek olarak, romantik ilişkilerde belki bir değil, defalarca tekrarlanabilmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise sınırlarının net bir şekilde konuşulmaması ve doğru iletişim kurulmamasından kaynaklanmış olabilmektedir.

Ghosting uygulayan kişi; bağlanma korkusunun yaşanması , sorumluluk almaktan korku yaşamak, özgüven eksikliği yaşamak vb. gibi nedenlerden dolayı kaynaklandığı düşünülmektedir. Bir anda ortadan kaybolan kişi de bunun yanlış olduğunu bilmekte olmasına rağmen bu davranışı sürekli olarak yapmaktadır. Özellikle ilişkide herhangi bir sorunla karşılaşıldığı zaman bunu çözümünü sağlamak yerine kaybolmayı tercih edilebilmektedir. Genellikle günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşması ile daha fazla karşımıza çıkmaktadır.

Aynı zamanda genellikle erkeklerin tercih ettiği davranıştır. Temele bakıldığında bazı durumlarda sahip olan kişiler ghosting uyguladığı saptanmaktadır. Bunlar ;

  • Bağlanma sorunu yaşayan
  • Duygusal olarak olgunlaşmamış
  • Yüzleşmekten korkan
  • Güven problemi
  • Narsist özelliklere sahip kişiler

Eğer sizde ghosting’e uğradıysanız kötü ve yoğun duygular hissetmeniz olağan bir durumdur. Çünkü bir anda kişi kendi ile yalnız kalıyor ve büyük bir boşluk hissi oluşabiliyor. Aniden olduğu için kişi bunu kafasında anlamlandıramıyor. Bunun akabinde kendince olasılıklarla beynini meşgul edebiliyor. Acaba ben mi bir hata yaptım? Yoksa ben güzel değil miyim? Başka biri mi hayatında vardı? gibi sorularla bir karmaşanın içinde olabiliyorlar. Regresyon olma olasılıkları fazla olabilir. Burada genellikle yapılması gerek bazı aktivitelere yönelmek ve hoşunuza giden yerlerde bulunmanız olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)