Hayatta Her Anlamda Dik Duruş

Yazar Çağrı Perçem • 24 Nisan 2024 • Yorumlar:

İronik bir başlık altında sizlerle paylaşacağım bu yazının temelinde yoğun iş tempomuz, masa başı, ayakta uzun süren çalışma saatleri, artmış telefon, tablet kullanımı, stres, doğru egzersizden uzak olma (bu kavramı daha sonra açacağım) ve bunlarla beraber omurga da meydana gelen değişimler duruş bozuklukları ve beraberinde gelebilecek birden çok problem yer alacak .

Yapımız gereği ön ve ileri hatta çalışıyor , eğleniyor ve hayatımızı idame ettiriyoruz. Yemek yemek araç kullanmak hepsi vücudumuzun ön hattında. Motor bisikleti ters kullanan arkadaşları saymazsak. Yani aslında vücudumuzun fıtratında bu var ve hatta omurgamızda da bu durumu desteklemekte olan doğal eğrilikler mevcut. Örneğin Sırtımız belli bir açıda dışa doğru eğri belimiz de ise tam tersi içe doğru bir eğriliğimiz var doğal olarak yani hepimize daha ilkokulda bahsedilen hafif ‘’S’’ şeklinde omurga kısmen de olsa doğru

Peki omurgamız nasıl değişiyor ve duruşumuz nasıl etkilileniyor ?

Aslında bu çocukluk ve ergenlik yıllarında başlıyor doğuştan olan eğriliklerimizi saymazsak çoğu zaman yanlış oturma veya yanlış egzersiz omurgamızı kötü yönde etkiliyor. Eğer ebeveyniler konuyu fark edebilirse bu yaşlarda duruş bozukluğu olmaması ve ilerlememesi için önlem almak çok faydalı oluyor. Başta da bahsettiğim gibi ilerleyen yaşlarda özellikle masa başı ve ayakta uzun süren çalışmalar da ya da doğru egzersiz kavramından uzak olarak egzersiz yapmak, bu tarz duruş bozukluklarımızın olmasına sebebiyet verebiliyor. Hepimiz bir şekilde yaşamımızı idame ettirebilmek için çalışmak zorundayız fakat yoğun iş temposunda aralar vererek sizin için belirlenmiş minik egzersizleri iş ortamınıza göre düzenleyerek yapabilirsiniz. Bu egzersizler herkes için farklılık göstermekle beraber uzmanlar tarafından önceden yapılan üç boyutlu duruş, kuvvet, esneklik vb gibi değerlendirmelerden sonra verilmelidir.

Doğru egzersiz kavramına gelecek olursak; Kas iskelet sistemimiz egzersiz yapabilmek için uygun mu? Bunu değerlendirmeliyiz. Birçoğumuz duruş bozukluklarını gidermek için pilates, yüzme, fitness vb egzersizler yapıyoruz ama kas iskelet sistemi elemanlarımız yani kaslar, eklemler, tendonlar ve kemiklerimiz egzersize hazır mı bilmiyoruz. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak:  Omuz ekleminizde mobilizasyon (hareketlilik) az ve ağrı hissetmiyorsunuz, hatta bir uzmana danışmadan iki omuzunuz arasında fark edemeyeceğiniz kadar düşük bir hareket farkı var siz fark etmeden her gün ağrılık kaldırıyorsunuz. Sizce artan dirençle beraber bu omuzumuzdaki minik eşitsizlik nasıl etkilenir?  Hemen söyleyeyim, ciddi omuz ve hatta boyun sakatlıklarına sebep olabilecek durumlara ulaşabilir. Bu yüzden egzersize hazır olup olmadığınızı yukarda bahsettiğim gibi testleri ve size özel değerlendirmeleri yaptırmak aynı zamanda egzersiz seçimini de kişiye özel belirlemek çok önemli ve olmazsa olmazdır.

Duruş bozukluklarının çözümün de zor olan kısım omurgamızı kötü etkileyen günlük alışkanlıklardan kurtulmaktır. Hayatımıza yeni kazanımlar eklemeli, ekranlardan ayrılmalı ve sürekli aynı pozisyonda sabit kalmamalıyız. Özellikle bazı ergonomik tasarımları hayatımıza katmayı unutulmamalıyız. Hayatınızı kolaylaştıracak ergonomik değişikliklere birkaç örnek vermek istiyorum. İş yerinde masa başı çalışıyorsanız bilgisayar ekranınızı göz hizasına çıkarmak, koltuğunuzda bel boşluğunuzu dolduracak bir yardımcı yastık kullanmak, çalışırken kısa molalar vermek size çok yarar sağlayacaktır. Eğer çok fazla araba kullanıyorsanız direksiyon koltuk seviyenizi ayarlamak yine sizin omurga sağlığınız için önemli katkılar sağlayacaktır . Son olarak uyurken herhangi başka bir rahatsızlığınız yoksa, yastık seviyenizi azaltmakta çok fayda var. Gelelim farkında olmadan zarar verdiğimiz bazı ergonomik araçlara. Bunlar; Dik duruş korseleri, atletleri veya boyunluk kullanımı gibi kasımızı kuvvetsizleştirebilecek ürünler. Bunlardan mümkün olabildiğince uzak kalmalıyız . Bunlara da doğru bilinen yanlışlarda diyebiliriz. 

Unutmamalıdır ki duruş bozukluğu birçok nedenden kaynaklanabilir. Önce kendimizin kontrol edebileceği basit önlemler ile  duruş bozukluğumuzun ilerlememesi için çalışmalıyız . Oluşabilecek ağrılardan da endişe etmek yerine, bunların vücudumuzun daha büyük problemlerden öncesi verdiği bir alarm olarak değerlendirmeliyiz. Ayrıca mutlaka bir uzmana başvurup, duruş bozukluğumuz var mı? Varsa nasıl düzelmeli? Neler yapılmalı?  Gibi konuları danışmalıyız.

Unutmayın ki hayata karşı dik duruşunuzu korumak sizin elinizde.

Fzt .Çağrı PERÇEM

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Çağrı Perçem Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)