Zaman zaman hepimizin “hayır” diye tepki vermek istediği anlar olabiliyor. Peki neden kimi hiç zorlanmadan hayır diyebilirken kimi bu konuda kendini kötü hissediyor? “Başkalarına evet derken kendinize ‘Hayır’ demediğimizden emin olmamız lazım. Kişiler onlar için doğru olmayan bir durum ya da baskılayıcı bir tavırla karşılaştığında, “hayır” diyerek tüm bu durumların üstesinden gelebilirler.
Aslında hayır diyememenin en önemli sebeplerinden biri onay ihtiyacıdır. Bizler sevilmek takdir görmek adına ve gruba uyum sağlayabilmek için kendimizi hayır diyemiyorken bulabiliriz. Ancak bu düşünce doğru değildir, sınırlar her zaman insanların hayatında oldukça önemli olmuştur. Hayır demek özsaygınızın yüksek olduğunu ve kendinize düşüncelerinize değer verdiğinizi gösteririr.
Sınırların önemli olduğunu vurgulamışken, neyi isteyip istemediğimizi keşfetmemiz gerekir. Öncelikle istemeden kabul ettiğimiz fakat bizi baskılayan rahatsız eden durumları belirleyelim. Başkalarını düşündüğümüz aslında doğru bulmadığımız içten içe onay vermediğimiz her konu hayır demek için güzel bir seçenektir. Hayır demek bazı durumlarda kişiliğinizi vurgulama ve daha samimi ilişkilerin kurulması adına önemli bir noktadır.
Bizden bir şeyler talep eden bireylere öncelikle şunu hatırlatmamız gerekir. Hayır dediğim durum sen veya karakterin değil. Böylece karşılaşmaktan korktuğumuz öfke yada kırgınlık gibi tepkileri azaltıp ve önümüzde ki bir engeli daha ortadan kaldırmış olacağız. Örneğin; Hasta olduğum gün, beni kahve içmeye çağıran bir arkadaşıma, “Seninle vakit geçirmeyi ben de çok özledim konuşacağımız eminim ki çok şey var ama bugün kendimi hiç iyi hissetmiyorum, iyileştiğim zaman bu planı yapalım mı ?” gibi cevap vermem örnek gösterilebilir.
Son olarak şunu söylemek isterim, kendi gibi olmak isteyen düşüncelerini benlik saygısını göz önünde bulundurarak düşüncelerini özgürce ifade eden her birey ona tepki gösteren kişilerle karşılaşacaktır. Herkesi memnun etmemiz gerçekçi bir durum değildir kendi sınırlarımızı belirleyip mutlu yaşamak ruh sağlığımız ve yaşam kalitemiz adına çok daha önemlidir.
Uzm. Kl. Psk. Simge ÖZERLİ