Hemoroidin Yaşam Kalitenizi Bozmasına İzin Vermeyin

Yazar İsmail Hakkı KalkanGastroenterolog • 9 Ekim 2019 • Yorumlar:

Belki de hemoroidlerin en önemli tedavisi gelişmesinin önlenmesidir. Bunun için de;

  • Bol lifli diyet ve yeterli su içilmesi; düzenli bağırsak hareketleri için gereklidir

  • Kabızlığı olanlarda gayta yumuşatıcı ilaçlar gerekebilir

  • Sık bağırsak hareketi olanlarda ishal önleyici tedaviler faydalı olabilir

Hemoroidiniz Varsa Ne Yapmalısınız?

Dış hemoroidler, bir Gastroenteroloji uzmanı veya Genel Cerrahi uzmanı tarafından yapılacak fizik muayenede direkt görülüp tanınabilirler. Ayrıca rektal tuşe denen parmak ile anal kanal ve anal kanala yakın rektum kısmı muayene edilir. İç hemoroidler dışarı sarkmışsa görülebilir veya rektal tuşede tespit edilebilir. Elli yaş altındaki olgularda rektosigmoidoskopi ve elli yaş üzerindeki olgularda tam kolonoskopi bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından uygulanmakta ve iç hemoroid kesin tanısı sağlanmakta, ayrıca hemoroid ile karışabilecek başka patolojiler dışlanabilmektedir.

Hemoroidler Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu hemoroid, kendiliğinden veya bazı basit önlemler ile sönebilir. Bu tedbirleri inceleyecek olursak;

  • Ikınmadan kaçınma

  • Kabız olgularda bol lif+su tüketilmesi, gerekirse gayta yumuşatıcılar

  • Sıcak oturma banyosu

  • Ağrı ve kaşıntıyı giderici steroid içeren kremler

 

Bu tedbirlere rağmen şikayetler tekrarlayabilir veya geçmeyebilir. Bu durumda hemoroidinizin evresine bağlı olarak bir Gastroenteroloji uzmanı tarafından ameliyatsız endoskopik yöntemler uygulanabilir. Ancak ileri evre hemoroid durumunda veya bu endoskopik tedavilere yanıtsız durumda cerrahi gerekebilir.  

 

Hemoroidin Endoskopik Tedavileri Nelerdir?

 

Lastik Bant Ligasyonu

Hemoroidlerin etrafına endoskopinin ucuna yerleştirilmiş özel bir aparatla bant yerleştirilir. Böylece hemoroidin kan akımı kesilmiş olur, zaman içerisinde sönen dejenere hemoroid yapısı, bantın günler içerisinde düşmesiyle tedavi edilmiş olur. Genellikle ağrısız bir müdahaledir ve 24 saat sonrasında makatta yarattığı rahatsızlık hissi kaybolur. Hafif ağrı durumlarında ağrı kesiciler kullanılabilir. Sıcak oturma banyoları da bu dönemi daha rahat atlatmayı sağlar.

 

İnfrared Fotokoagülasyon

Ucunda teflon bir polimer olan, 15 voltluk tungsten- halojen lambası infrared ışığını üretir. Her hemoroid memesine ortalama olarak 1.5 saniye boyunca ve üç kez infrared ışını verilir Oluşan ısı ile hemoroid pakeleri tahrip edilir. Ağrısı bant ligasyonuna göre daha az olmakla beraber, daha çok erken evre (Evre I) hemoroidlerde etkili olmaktadır.. 

    

Skleroterapi

Skleroterapi esnasında, hemoroid dokusu içerisine özel bir kimyasal ajan enjekte edilmekte ve hemoroid dokusu tahrip edilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar

İsmail Hakkı Kalkan

Gastroenteroloji Prof. Dr.

Randevu al