Herkesi Affedip, Kendinizi Affedemediğiniz Zamanlar Oldu Mu?

Yazar Senanur Kıyak GeyvePsikolog • 7 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Hayatımız zaman zaman istediğimiz gibi şekillenmez. Hata yaparız, acı çekeriz. Kendimize “ bunu mu beceremedin, bunda korkacak ne var?” Gibi eleştiri okları saplarız. Hemde en çok bir şefkat elinin dokunmasına ihtiyacımız olduğu anlarda yaparız bunu. Peki bunu isteyerek mi yapıyoruz? Bir şeyler yolunda gitmediğinde kendimizi suçlayıp cezalandırmayı kimden öğrenmiştik?

Zihninizde bir ses sizi sürekli eleştiriyorsa öz şefkat kavramıyla henüz tanışmamışsınız demektir.

Öz şefkat; kişinin kendisine sevgi ve anlayış göstermesi, kendisiyle iyi bir arkadaş olabilmesidir. En yakın arkadaşı acı çektiğinde onun yanında olup onu teselli edebildiği gibi kendisine de bu becerileri gösterebilmesidir. Özellikle zor durumlarda, acı çektiği zamanlarda kendisine karşı şefkatli olabilmesidir.



 

Acıyı kabul etmek ve ona da hayatınızda yer verip onunla birlikte yaşamayı öğrenmek, o acı için kendinize kızmamak ve suçlamamak cesaret gerektirir. İşte öz şefkat sayesinde kişi kendine karşı nazik ve cesur olur. Öz şefkat, herkesin acı çektiğini, kötü zamanlar yaşadığını, içinden çıkılmaz durumlardan geçtiğinin farkına varıp bunun için kendini suçlamamaktır. Öz şefkatle kendi elimizden tutmuş oluruz. Kişinin en büyük destekçisi yine kendisidir aslında. Eğer zor zamanlarınızda size nasıl davranılmasını istiyorsanız kendinize öyle davranırsanız ve kendinize karşı samimi, sıcak, yumuşak ve anlayışlı olursanız hayatınızı olumlu anlamda ilerlettebildiğinizi görmüş olacaksınız. Keşke’lere, ama’lara takılı kalmamak sizi özgürleştirecek. Zihnimizin önceliği her zaman negatif olandır. Ancak bunun farkındalığına sahip olmak sizi pozitife götürecektir. Peki öz şefkatle kendimde hangi becerileri geliştireceğim? Sorusunun cevabını merak ediyorusanız:





 

Hem zihinsel hem de bedensel sağlığımızı olumlu yönde etkileyen öz şefkat, motivasyonumuzu artırırken özgüvenimizi de geliştirir. 



 

Öz şefkat sayesinde çevrenizdeki insanlarla kurduğunuz iletişim daha sağlıklı ve anlaşılır olur . Kendinizi daha iyi ifade etmenizde öz şefkat size oldukça  yardımcı olacaktır.



 

Öz şefkat; depresyon, kaygı ve stresi azaltır.



 

Öz şefkat sahibi bireyler vücuduna saygı duyar. Böylelikle sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ile vücutlarını dinç tutmaya çalışırlar.



 

Peki “Kendime karşı nasıl öz şefkat becerimi geliştirebilirim?” diyorsanız:



 

Acıyla karşı karşıya kaldığınız zaman “ şu an zor bir an, kendime nasıl yardımcı olabilirim?” Sorusunu sorarak kendinize yardımcı olmakla öz şefkati deneyimlemeye başlayabilirsiniz.



 

Gün içerisinde kendinize karşı acımasız davrandığınız, kendinizi eleştirdiğiniz anları bir deftere yazın. Bu eleştirileri neden yaptığınızı, daha önce aynı acıyı deneyimlediğinizde hissettiğiniz duyguları irdeleyin. 



 

Mükemmelliyetçi bir yapıya sahipseniz kendinize “herkesin hata yaptığını” hatırlatın. Bu hataları sadece siz yapmıyorsunuz. Elinizden gelenin en iyisini yapmanın yeterli olduğuna inanın. 



 

Kendinize bazen bir çocuğa karşı yaklaştığınız tavırla yaklaşın. Merhametli ve sevgi dolu olun. Sizi siz yapan mutlu anlarınız olduğu kadar acı çektiğiniz anlarınız bunu unutmayın.



 

Ruhunuza güzel bakmanız dileğiyle...


 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)