Hidrosel

Yazar Selçuk YücelÇocuk Üroloğu • 30 Eylül 2016 • Yorumlar:

 

Erkeklerde testislerin çevresinde su birikmesine genel olarak hidrosel denir. Bu hastalık erkek bebeklerde ilk bir yaş içerisinde tamamen zararsız bir rahatsızlıktır ve %70 oranda kendiliğinden geçer. Ancak erişkin yaşdaki kişilerde gelişen hidrosel kendiliğinden düzelmez ve mutlaka onarım gerektirir. 
Çocuklarda olan hidrosel kasık kanalındaki açıklığın kapanmaması nedeniyle olur. Aileler sıklıkla çocuk sabah uyanınca torbanın inmiş olduğu ama akşamları şiş olduğundan şikayet ederler. Bunun nedeni çocuk ayağa kalkınca yerçekimi ile sıvının torbaya geri dolmasıdır. Bebeklerde bu açıklık ilk 1 yaş içinde kendiliğinden kapanır ve bu kapanma 2-3 yaşına kadar sürebilir. Dolayısıyla dev bir hidrosel yok ise çocukların neredeyse hepsi 2 yaşa kadar güven ile takip edilebilir. 2 yaşa kadar azalma izlenmeyen hidroseller kasık üzerinden 1-2 cm lik bir kesi ile hastanede yatmaya gerek kalmadan cerrahi olarak onarılmalıdır. 14-16 yaşından ufak olan çocuklarda hidrosel ameliyatları her zaman kasık kanalından yapılmalıdır. Bu operasyon esansında meni kanalı (vaz deferens) ve testislere giden atardamar (arter) çok ufak olduğu için mutlaka büyüteçlerle onarım yapılmalı ve bu yapıların korunmasına azami dikkat gösterilmelidir. 
Erişkinlerde olan hidrosel ise genellikle enfeksiyonlar, darbeler veya ameliyatlar sonrasında gelişir. Bazen ise herhangi bir sebep olmadan kendiliğinden oluşabilir.  Şiş genellikle giderek artma gösterir. Erişkinlerdeki operasyon ise torba üzerinden bir kesiden yapılır ve aynı gün hasta evine gönderilebilir. Hidrosel ameliyat sonrasında %5 den düşük oranda tekrar eder. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selçuk Yücel Çocuk Ürolojisi, Üroloji, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)