Hipospadias

Yazar Selçuk YücelÇocuk Üroloğu • 30 Eylül 2016 • Yorumlar:

 

Her 250 doğumda bir görülen hipospadias hastalığı sünnet derisi, idrar yolu ve penisin torbaya doğru olan tarafındaki eksik gelişim rahatsızlığıdır. Halk arasında bu nedenle eksik sünnet derisini işaret eden peygamber sünnetli adı ile bilinir. 
Hastalık çoğunlukla ilk doğum esnasında çocukj hekimi, sünnet esnasında sünneti yapacak olan doktor, düzenli çocuk kontrollerinde çocuk hekimi ya da çocuğun bezini değiştirirken anne ya da bakıcı tarafından fark edilir. İdrar deliği ne kadar penisin ucuna yakın ise o derecede hafif bir hastalık ne kadar torbaya kadar yakın ise o derecede ağır bir hastalık olarak düşünülür. Çocuğun penisi sert olduğunda tipik olarak bu çocuklarda bir öne doğru yamukluk vardır. 
Hastalığın gelişiminde ırsi faktörler rol oynayabilri. Hipospadiaslı babalarda daha sık hipospadiaslı erkek çocuklar görülür. Ancak anne karnında olan bir gelişim bozukluğu olduğu için aile ile hiç bir ilişkisi olmadan da oluşabilir. 
Hipospadias ıntedavisi cerrahi müdahaledir. Bu operasyonun 6-18 ay arası yapılması ideal olanıdır. 
Operasyonda amaç eğriliğin düzeltilmesi, idrar deliğinin penis ucuna getirilmesi ve kozmetik olarak daha kabul edilebilir bir görüntü elde edilmesidir. Bu operasyon esnasında sünnet yapılabilir ancak sünnet derisini korumak isteyen aileler de bu da sağlanabilir. 
 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Selçuk Yücel Çocuk Ürolojisi, Üroloji, Androloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)