Hipospadis (Peygamber Sünneti)

Yazar Ufuk Ateş • 12 Aralık 2023 • Yorumlar:

Hipospadias idrar deliğinin penisin olması gereken uç kısmından daha aşağı seviyelerinde yer alması olarak tanımlanır. Bu hastalarda sünnet derisi yarımdır ve penisin arka yüzünü kaplar. Bu nedenle halk arasında Peygamber sünnetli veya doğuştan sünnetli olarak da bilinmektedir. Kardeşte veya babada olması görülme riskini artırır. Bazı çevresel etkenlerin de görülme sıklığını artırdığı bilinmektedir.

İdrar deliği penisin başı ile skrotum arasında herhangi bir yere açılabilir. Yerleşim yerine göre hipospadiasın hafif, orta ve ağır formları mevcuttur. İdrar deliğinin penisin uç kısmına yakın açılması hafif formları oluştururken, skrotum ve daha aşağı açılmalar ağır formları oluşturur. Özellikle ağır formlarında kordi adı verilen peniste eğrilme de hastalığa eşlik eder. İnmemiş testis ve kasık fıtığı ek olarak görülebilir. Özellikle ağır hipospadiaslarda daha sık görülür.

Tanı fizik muayenede idrar deliğinin aşağı yerleşimli ve sünnet derisinin ön tarafta eksik olmasının görülmesi ile konulur. Hipospadiaslı hastaların ameliyat öncesi kesinlikle sünnet edilmemesi gerekir. Çünkü sünnet derisi ameliyat sırasında kullanılabilmektedir.

Hipospadias cerrahisi için yüzlerce farklı ameliyat tekniği tanımlanmıştır. Hafif ve orta ağırlıktaki hipospadias tek seanslı işlem ile tedavi edilebilirken ağır formlarında iki seanslı işlemler gerekebilmektedir. Cerrahi tedavideki amaç idrar deliğini normal olarak olması gerektiği yer olan penisin ucuna taşımak ve aynı zamanda varsa, penisteki eğriliği(kordi) düzeltmektir.

Ameliyat zamanlaması önemlidir. En uygun ameliyat yaşı olarak 6-18 ay arası önerilmektedir. Ameliyat deneyimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

En sık rastlanabilen komplikasyon fistül gelişimidir. Fistül idrarın ameliyat sonrası pipinin alt kısmından bir yerden tekrar gelmesidir. Bu ameliyattan 6 ay sonra çok daha basit bir cerrahi işlem ile onarılabilir. Bunun yanı sıra darlık, eğriliğin devam etmesi, yeni oluşturulan idrar yolunun tamamen açılması gibi komplikasyonlar da nadir olarak gelişebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)