Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü)

Yazar Ufuk Ateş • 12 Aralık 2023 • Yorumlar:

Pektus karinatumgöğüs kemiği ve kaburgaların değişik derecelerde öne doğru çıkması ile karakterize güvercingöğsü olarak da bilinen göğüs duvarı deformitesidir. Pektus karinatumun asıl nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat aile öyküsü olan ve bazı bağ dokusu hastalığı (Marfan sendromu, Morquiosendromu vs) olanlarda daha sık görülebilmektedir.

Pektus karinatum tanısıfizik muayene ile konulur. Radyolojik olarak bilgisayarlı tomografi ile pektus karinatumun şiddeti belirlenebilir. Hastalıkta birçok alt tip olmakla birlikte genellikle simetrik, asimetrik ya da at nalı şeklinde tanımlanmıştır.

Özelikle ergenlik döneminde belirginleşerek bulgu verir. Hastaların çoğu asemptomatik olmakla birlikte en sık deformite alanında ağrı, hastaların dış görünüşleri ilgili psikososyal sorunlar ve aile endişesi ile başvururlar. Bazen özellikle egzersiz sırasında nefes darlığı gibi sorunlar görülebilmektedir. Yüzüstü yatarken göğüs ağrısı ve hassasiyet görülebilmektedir. Nadiren kalpte ritim bozukluklarına yol açabilir.

Tedavi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Yaş, göğüs kafesinin esnekliği ve deformitenin tipi uygulanacak tedavininbelirlenmesinde en önemli etkenlerdir.

Tedavide ortez(korse) veya cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

Pektus karinatumun tedavisinde ortez kullanımı göğüs kafesi esnekliğini kaybetmemiş özellikle erken ergenlik döneminde 11-14 yaş arasında göğüs duvarının yeniden şekillendirilmesi için tercih edilen tedavi yöntemidir. Ortez tedavisinde amaç dışarıdan basınç uygulayarak göğüs duvarında düzelme sağlanmasıdır.

Esnekliğini kaybetmiş ve sertlemiş göğüs kafesine sahip ileri yaş hasta gruplarında, ortez tedavisinin etkinliği düşüktür. Bu ileri yaş hastalarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir.

Hastaların göğüs esneklik durumuna göre deformitenin en belirgin olduğu yerden göğüs duvarının istenilen pozisyona ulaştığı seviyeye kadar uygulanan basınç 10 kg/cm2 altında olanlarda ortez tedavisi önerilmektedir. 14 kg/cm2 üstünde olanlarda cerrahi tedavi önerilmektedir.

Hastaların ortezi 7 gün 23 saat uygulaması önerilmektedir. Banyo ve spor yaparken ya da denize girerken ortez çıkarılabilir. Ortez uygulanma süresi ne kadar fazla olursa başarı oranı o kadar fazladır. Ortalama ortez tedavi süresi 6-9 aydır.

Cerrahi tedavide ise Ravitch (açık ameliyat) veya Abramson tekniği (kapalı yöntem) uygulanabilir. Kapalı cerrahi yöntemi olan Abramson tekniğinde göğüs deformitesinin olduğu bölgeye sternum (iman tahtası) üzerinden cilt altından tünel oluşturularak uygun şekil verilmiş çelik bir bar yerleştirilir ve içe doğru bası oluşturularak göğüs ön duvarı normal pozisyona getirilerek bar sabitlenir. Ameliyattan sonra hastalar yaklaşık 4-5 gün hastanede yatar. Yerleştirilen bar 2-3 yıl yerinde tutulduktan sonra çıkarılır.

Açık cerrahide sternum üzerine yapılan kesi ile kostal kıkırdakların deforme yerleri çıkarılır. Daha sonra sternum en çıkıntılı olduğu yerden ile rezeke edilir ve sternum tekrar şekillendirilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)