Histerektomi

Histerektomi; uterus yani rahmin, steril ortamda, alanında deneyimli olan bir uzman tarafından cerrahi yöntemle alınması işlemine verilen isimdir.

Histerektomi işleminin uygulandığı kadınlarda, adet kanaması (regl) ve üreme fonksiyonu son bulmuş olur.

Histerektomi işlemi sırasında bazen, hastanın mevcut durumuna göre, cerrah yumurtalık ve fallopi tüplerin de alınması kararını verebilir.

Çeşitli kadınsal hastalıkların ortaya çıkması durumunda, histerektomi ameliyatının gerçekleştirilmesi zorunlu olabilir.

Histerektomi Hangi Şekillerde Uygulanır?

Histerektomi operasyonu;

Laporoskopik (Kapalı) yöntem

Laparatomi (Açık) yöntem 

Vajinal yöntem 

Olmak üzere üç yöntemle yapılabilir.

Histerektomi ameliyatında;

Rahmin tamamı (total histerektomi) alınabilir. Ya da rahmin sadece üst kısmı alınarak (subtotal histerektomi), boyun ve ağız kısmı kalabilir. Bazı problemler nedeniyle rahim, tuba ve overler ile birlikte (Histerektomi ve Bilateral Salpingooferektomi) topluca da alınabilir.

Histerektomi için birden fazla yöntem olsa da, tüm uygulama yaklaşımlarında ortak olan şey, ameliyatın genel anestezi altında yapılıyor olmasıdır.

Histerektomi, büyük cerrahi operasyonlardan biridir. Hastanın mevcut durumuna göre, yaklaşık 1-4 saat arasında sürebilir. Bunun yanında, histerektomi ameliyatının tamamlanmasının ardından, ameliyatı olan hastanın, hastanede yatış ve iyileşme süresi,  yine ameliyat sonrasında hastanın sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak, ameliyat sonrası rutin yaşamdaki aktivitelere dönüş süresi 2-6 hafta arası kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası olumsuz durumların yaşanmasını önlemek için, hastalar fiziksel güç gerektiren ağır işlerden (eşya taşıma, ağır kaldırma gibi) kaçınmalı, belirli bir süre de cinsel ilişkiye girmemelidir.

Hangi Durumlarda Histerektomi Yapılır?

-Rahim myomları, 

-Endometriosis, 

-Rahim sarkması,

-Anormal uterin kanamalar,

-Endometrium,  serviks ve yumurtalık kanserleri 

Gibi sağlık problemleri bu operasyonu zorunlu kılabilir. Operasyonu gerçekleştirecek olan uzmanın bu konuda deneyim sahibi olması, oldukça önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)