Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı

Miyom ameliyatı diğer adıyla miyomektomi, kadınlarda rahmin bütünlüğünü bozmayacak şekilde sadece miyomların çıkartılmasına yönelik bir operasyondur.

Bu kararı genellikle miyom yerleşimi etkilemektedir:

  • Rahim dışına yerleşen miyomlara genellikle açık ameliyat yapılmaz, laparoskopik cerrahi ile ameliyat edilirler.
  • Rahim boşluğu içine yerleşen miyomlar için en uygun ameliyat şekli histeroskopidir.
  • Rahim duvarına gömülü olan miyomlarda ise miyomun yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre açık ameliyat mı yoksa laparoskopi mi olacağına hastanın doktoru karar verir.

Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Neden Yapılır?

Histeroskopi, rahim ile ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılan bir rahim içi görüntüleme tekniğidir. En sık kullanıldığı alanlar anormal kanama, adet düzensizliği, rahim içi yapışıklıkların açılması ve rahim içinden miyom veya polip alınmasıdır. 

Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı;

  • Kısırlık,
  • Anormal kanama,
  • Ağrı,
  • Çevre dokular üzerinde baskı,
  • Hızlı büyüme gibi belirtilerin gözlenmesi durumunda uygulanmaktadır.

Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Histeroskopi ameliyatı birkaç mm kalınlığında, ucunda ışıklı kamera olan histeroskopi aleti ile gerçekleştirilir. Rahim içinden alınan görüntü ekrana yansıtılır. İşlem sırasında cerrahi bir girişim de yapılacaksa cihazın içinden geçen daha ince yapıdaki başka özel aletler kullanılır. 

Histeroskopi basit ve güvenilir bir prosedürdür. Hasta aynı gün evine dönebilmektedir. Histeroskopi anestezi altında yapılmışsa  anestezinin etkisinin geçmesi için hasta kısa bir süre klinikte dinlenir. 

Rahim içerisine doğru büyümüş miyomlar kolay bir şekilde histeroskopik cerrahi ile çıkartılabilmektedir. Miyomun çok büyük olduğu durumlarda öncelikle miyomun küçültülmesine yönelik bir tedavi uygulayıp histeroskopi ameliyatı daha sonra gerçekleştirilebilir.

Histeroskopi ile rahim boşluğunda veya boşluğa yakın olan miyomlar elektrokoter ile kesilerek dışarıya alınmaktadır.

Histeroskopi ile Miyom Ameliyatı Sonrası 

Histeroskopi ameliyatı günü birlik bir cerrahi olduğu için ameliyat sonrasında hasta, son derece rahat bir süreç geçirmektedir. Ameliyattan sonra hasta kendini iyi hissettiği ve zorlanmadığı sürece istediklerini yapması konusunda serbesttir.  

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)