Histeroskopi ile Polip Çıkartılması

Polip olarak adlandırılan küçük oluşumlar genellikle iyi huylu tümörlerdir. Polipler vücudun farklı bölgelerinde oluşabilmektedirler. Rahim içerisi de bu bölgelerden biridir. Polipler, rahim içerisini kaplayan endometrium denilen zar tabakasından köken alırlar ve rahim boşluğuna doğru büyürler. Rahim içinde görülen poliplerin oluşum nedeni tam olarak açıklanamasa da östrojen salınımı ile ilişkisi bilinmektedir. Vücutta östrojen fazla olduğunda polipler oluşabilmektedir.

Polipler her yaş grubunda görülebilir. Genç yaşlarda görülse de polip oluşumuna özellikle menopoz sonrası dönemde daha fazla rastlanmaktadır.

Polipler gebe kalmaya engel olabilir ve gebelik sırasında düşük ihtimalini artırabilirler. Bu nedenle kısırlık tedavileri ve tüp bebek tedavisine baş vurmuş olan çiftlerde rahim içi kontrol edilirken polip tespit edilmişse tedaviden önce polip histeroskopi yöntemi ile çıkarılır. Polipler çoğu zaman tesadüfen yapılan kontroller sırasında ortaya çıkmaktadır.

Histeroskopi ile Polip Çıkartılması Öncesi

Polip tedavisine başlanılmadan önce poliplerin tespit edilip tanı konulması gerekmektedir. Poliplerin incelenmesinde ve teşhis edilmesinde en sık kullanılan yöntem vajinal ultrasondur. Rahimin içindeki ön ve arka duvarın birbirine yapışık olması nedeni ile tanı koymak amacı ile bazen vajinal ultrason yeterli olmayabilir. Bu durumda SİS (Serumlu Rahim İncelenmesi) yöntemi uygulanır. İnce bir kateter aracılığı ile serum fizyolojik verildiği sırada ultrason ile rahim iç boşluğu gözlenir.

Histeroskopi ile Polip Çıkartılması Nasıl Yapılır?

Histeroskopi 4 – 5,5 mm çapında ince uçlu histeroskopi cihazı ile gerçekleştirilen bir işlemdir. İnceleme, bu ince uçlu histeroskopi cihazı ile rahim ağzından girilerek yapılmaktadır. Görüntüleme işlemi histeroskopi cihazının ucunda bulunan kamera vasıtası ile gerçekleştirilir. Görüntüleme ile teşhis edilen polipler, ardından aynı histeroskopi cihazı ile temizlenip tedavi edilmektedir.

Histeroskopi yöntemi ile çıkartılan polipler sonrasında patolojik inceleme için gönderilir. Tedavi edilen polipler ilerleyen zamanda yeniden tekrarlayabilir. Bunun için net bir süre verilmesi mümkün olmamaktadır.

Histeroskopi ile Polip Çıkartılması Aşamaları

  • Histeroskopi ile polip tedavisine başlanılmadan önce hasta doğru bir şekilde bilgilendirilmelidir. Böylece belirsizliğin neden olacağı stres ve gerginlik ortadan kalkar ve işlem daha rahat gerçekleştirilir.  
  • Histeroskopi işlemi 10 – 15 dakika süren bir uygulamadır.
  • İşlem kısa sürdüğü için büyük ameliyatlarda kullanılan anestezi gibi nefes borusuna tüp yerleştirme uygulamasına gerek duyulmaz.
  • Histeroskopi ile polip çıkarma işlemi tamamlanıp hastalar uyandıktan dinlenirler, bir süre sonra gıda alımına başlayabilirler.
  • İşlem sonrası hastalar günlük yaşantılara ve işlerine kaldıkları yerden devam edebilirler. Güç kaybı yaşanmamaktadır.
  • İşlem esnasında veya sonrasında herhangi bir ağrı veya acı duyulmaz.
  • Uygulama sonrası gerekirse basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Uygulama sonrasında olası kanamaların bitmesinden itibaren kişi cinsel yaşamına devam edebilmektedir.

Histeroskopi ile polip çıkarma işlemi ile ilgili süreçler ve uyulması gereken kısıtlamalar varsa doktorunuz tarafından detaylı bir şekilde açıklanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nilgün Turhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite, Perinatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)