HPV Virüsü Enfeksiyonu

HPV, Human Papilloma Virusunun baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Papillomavirüsler, Papillomaviridae ailesinin Papillomavirüs cinsini oluşturan çift sarmallı DNA virüsleridir.

İnsan papilloma virüsü veya HPV virüsü enfeksiyonu, cilt siğillerine, genital siğillere ve bazı kanser türlerine neden olabilen bir virüstür.

HPV Virüsü Enfeksiyonu Nasıl Bulaşır?

Virüsü olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yaparak HPV kapabilirsiniz. En çok vajinal veya anal seks sırasında yayılır. HPV, enfekte bir kişinin hiçbir belirti veya semptomu olmasa bile geçebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, HPV enfeksiyonunun çok yaygın olduğunu çünkü penetratif ilişki olmadan yayılabileceğini açıkladı – basitçe ciltten cilde temas yoluyla geçebilir.

Cinsel olarak aktif olmadan da HPV ile enfekte olabilirsiniz – HPV ciltten cilde temas yoluyla kolayca yayıldığından, HPV ile cinsel ilişkiye girmeden de enfekte olmanız mümkündür.

El ele tutuşmak gibi enfekte olmuş ciltle uzun süreli temas, virüsün bulaşmasına neden olabilir. Çoğu HPV vakası, bağışıklık sistemi virüs ile savaşırken ve virüsü vücuttan atarken 1 ila 2 yıl içinde temizlenir. Bundan sonra virüs kaybolur ve başkalarına bulaşamaz. Aşırı durumlarda, HPV vücutta yıllarca hatta on yıllarca uykuda kalabilir.

HPV Virüsü Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Bazı HPV türleri genital siğillere neden olur. Genital siğiller genellikle genital bölgede küçük bir yumru veya bir grup yumru olarak görünür. Küçük ya da büyük, kabarık ya da düz ya da karnabahar şeklinde olabilirler, ancak çoğu insan HPV ile enfekte olduğunda herhangi bir belirti göstermez, sıklıkla enfeksiyon kendiliğinden iyileşir.

Ancak bazı insanlarda enfeksiyon geçmez. Bu olursa sorunlara yol açabilir, bazen anormal bir servikal smear, HPV’nin ilk ortaya çıkışı olabilir. HPV vajinadaki ve vulva çevresindeki hücreleri enfekte edebilir ve vulvada siğiller görebilirler. Bu siğiller, karnabahara benzeyen bir küme olarak ortaya çıkabilir.

HPV Çeşitleri

HPV’nin tanımlanmış 200’den fazla türü mevcuttur. Yüksek riskli HPV türleri, rahim ağzı kanserlerinin yaklaşık% 70’ine neden olan HPV 16 ve 18’i içerir. Diğer yüksek riskli insan papilloma virüsleri arasında 31, 33, 45, 52, 58 ve birkaç tane daha bulunur. HPV 6 ve 11 gibi düşük riskli HPV suşları, nadiren kansere dönüşen genital siğillerin yaklaşık% 90’ına neden olur.

HPV’nin Her Çeşidi Belirti Gösterir mi?

Hastaların büyük kısmında HPV herhangi bir belirti göstermez ve vücutta herhangi bir değişiklik göstermeden birkaç yıl içinde temizlenebilir.

HPV Virüsü Enfeksiyonunun Riskleri Nelerdir?

Uzun süreli HPV enfeksiyonu olan kişilerin başka sağlık sorunlarına yakalanma şansı daha yüksektir. Farklı HPV türleri, bazıları ciddi olabilen farklı sorunlara neden olabilir. Örneğin:

Cinsel organlardaki bir HPV enfeksiyonu rahim ağzı kanseri (rahim ağzı kanseri), vajina (vajina kanseri) veya penis (penis kanseri) kanserine neden olabilir. Diğer HPV türleri genital siğillere neden olabilir.

Anüs çevresindeki bir HPV enfeksiyonu anüs kanserine (anal kanser) neden olabilir.

Ağız ve boğazdaki bir HPV enfeksiyonu ağız ve boğaz kanserine neden olabilir.

Bu sorunlar genellikle bir kişiye ilk bulaştıktan yıllar sonra ortaya çıkar.

HPV Virüsü Enfeksiyonu Tanı Yöntemleri

Bazı türler için testler var ama tüm tipleri kapsayan bir test henüz mevcut değil, özellikle yüksek riskli HPV tipleri olan 1,HPV tip 16, HPV tip 18 ve 31, 33, 45 test edilebilmektedir. Türkiye’de 2015 yılından bu yana HPV bazlı rahim azğı kanseri tarama programında KETEM’ler ve Aile Hekimleri HPV testi ve rahim ağzı yayması yapabilmektedirler.

Doktorunuz genital siğilleriniz olduğunu doğrularsa bu, HPV enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bu, kansere yol açabilen ile aynı HPV türü değildir.

Doktorlar, rahim ağzı olan herkesin rahim ağzı kanseri için taranmasını önermektedir. Çoğu durumda bu, 21 yaşında başlayarak düzenli Pap testleri (bazen “Pap smear” olarak adlandırılır) yaptırmayı içerir. Bu sırada HPV testi de yapabilirler. Bazen, HPV testi tek başına rahim ağzı kanserini taramak için kullanılır.

Erkeklerde genital HPV enfeksiyonunu veya ağızda veya boğazda HPV enfeksiyonunu kontrol edecek test yoktur.

HPV Virüsü Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri

HPV‘ye sahip olduğunuzda, ilaçlarla ondan kurtulmanız mümkün değildir.

HPV enfeksiyonu daha ciddi bir soruna yol açıyorsa, doktorunuz sizinle tedavi seçenekleriniz hakkında konuşabilir.

HPV Virüsü Enfeksiyonu Önlenebilir Mi?

Evet. Çoğu insan için HPV‘ye karşı korunmanın en iyi yolu HPV aşısı olmaktır. Aşı, yalnızca kişi HPV ile enfekte olmadan önce verilirse işe yarar. Bu yüzden doktorlar genç yaşta almayı öneriyorlar ve11 ila 12 yaş arası çocuklara aşı yaptırmalarını tavsiye ediyor.

Ancak 9 yaşından itibaren 26 yaşına kadar verilebilir. Bazı durumlarda aşı yaşlı insanlara da yardımcı olabilir.

Aşı, rahim ağzı ve vajina kanserine neden olabilecek HPV enfeksiyonu türlerini önlemede çok etkilidir. Diğer kanser türlerinin riskini de azaltabilir. Aşı ayrıca genital siğillere neden olan HPV türlerini önlemede de etkindir.

Prezervatifler HPV’ye karşı tamamen koruma sağlamaz. Bunun nedeni, virüsün prezervatifle kaplı olmayan cilt üzerinde yaşayabilmesidir. Ancak prezervatifler, cinsellik yoluyla bulaşabilecek diğer hastalıklara karşı kendinizi korumanın hala önemli bir yoludur.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Derman Başaran Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)