Meme Kanseri Sonrası Cinsel Yaşam

Bir insan kanser tanısı aldığında cerrahi ve diğer tedaviler sonrasında “normal” yaşama dönüp dönemeyeceği konusunda şüpheleri oluşur. Çoğu zaman insanlar cinsel hayatlarının nasıl etkileneceği konusunda da şüpheye düşerler.

Bu yazımda kanser sonrası cinsel yaşam ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yanıtlamaya çalıştım.

Seks, yaşam arkadaşı veya diğer partnerlerle yaşanan birliktelik ve cinsellik tüm insanlar da olduğu kadar kanser hastalarında da önem taşır. Yapılan araştırmalarda kanser hastalarında cinsel hayatın ve duygusal yakınlaşmanın sürdürülmesinin kanser tedavisinin yüklediği stresle baş etmede önemli bir faktör olduğu ortaya koyulmuştur.

Fakat kanser tedavisi görmek insanların cinsel organlarının yapısının, cinsel arzularını, cinsel fonksiyonlarını ve vücut imajlarını ciddi olarak etkileyebilir ve hastaların bu konuda danışmanlık almaya ihtiyaçları olabilir.

Bu konuda hastaların tedavi gördükleri hekime ve diğer sağlık çalışanlarına karşı açık olmaları ve akıllarına takılan soruları çekinmeden sormaları önerilmektedir.  Kanser tedavisi sırasında uğraşılan diğer sorunlar sağlık profesyonellerinin bu konulara odaklanmasını engelleyebilir.

Kanser Sonrası Cinsel Yaşam ile ilgili Sorulabilecek Sorular

  • Tedavi süreci cinsel yaşamımı nasıl etkileyecek?

  • Şu an cinsel olarak birlikte olmama bir mani var mı? En yakın ne kadar erken bir cinsellik yaşayabilirim?

  • Cinsel hayatta özellikle kaçınmam gereken bir birliktelik şekli mevcut mu?

  • Gebelikten korunmama gerek var mı? Gebelikten korunmak için doğum kontrol hapları uygun olur mu?

  • Eşimle beraber olurken ona herhangi bir şey bulaştırma riskim mevcut mu?

  • Güvenli bir cinsel hayat için nasıl önlemler almalıyım ve bu ne kadar sürmeli?

Bu ve bunun gibi aklınıza gelen her soruyu çekinmeden doktorunuza sorabilmelisiniz!

Özellikle kadın üreme sistemlerinin kanserleri (rahim kanseri/endometrium kanseri, yumurtalık kanseri(over kanseri), rahim ağzı kanseri(serviks kanseri) ve meme kanseri hastası olan kadınlarda tedavi sonrası cinsellikle ilgili çok fazla sayıda soru olması kaçınılmazdır.

Rahim, yumurtalık, vajina ve meme kadına has organlar olduğu için ve kadınlık hormonu olan östrojenin doğrudan etkisi altında olduğu için bu organlardan birisinde gelişen bir kanser diğer sistemleri de etkileyip hastanın cinsel yaşamında sıkıntılara yol açabilir.

Rahim Kanseri: Rahim kanseri olan hastalarda rahim ve yumurtalıkların alınması ameliyatı(histerektomi) sonrasında kadınlık hormonu olan östrojen miktarı düşerek hastaların menopoza girmesine yol açabilir ve bu hastalarda vajinal kuruluk gibi sıkıntılar ortaya çıkabilir. Aynı şekilde ameliyat sonrasında ışın tedavisi alan hastalarda vajinal darlık gibi cinsel problemler de oluşabilir.

Rahim ağzı kanseri: Rahim ağzı kanseri tedavisi için radikal histerektomi denilen rahim ve yumurtalıkların ve vajinanın bir kısmının geniş bir şekilde çıkartıldığı ameliyatı geçiren hastalarda bu ameliyatın yol açtığı sinir zedelenmelerine bağlı olarak orgazm problemleri görülebilir. Gene ameliyat sonrasında radyoterapi alan hastalarda ciddi vajinal darlık problemleri olabilmektedir.

Yumurtalık kanseri: Yumurtalık kanseri tedavisinde rutin olarak rahim ve yumurtalıklar çıkartılır, bunun sonucundaki hormonal düzensizlik kadınlarda vajinal kuruluğa ve cinsel beraberlik sırasında ağrıya neden olabilir. İleri evre yumurtalık kanseri için “Debulking” denilen geniş ameliyattan geçiren hastalarda bazen barsakların bir kısmı dışarı ağızlaştırılmış olabilir ve hastalar bir kolostomi veya ileostomi varlığında cinsel birlikteliğin nasıl mümkün olacağını bilemiyor olabilirler.

Meme Kanseri: Meme kadınlar için çok önemli bir cinsel organ aynı zamanda bir vücut simgesidir. Meme kanseri olan kadınlarda bir memenin alınması kadınların cinsel imajlarını zedeleyebilir ve cinsellikten soğutabilir. Bu hastalara protez olasılıkları ve diğer düzeltici ameliyatlar konusunda danışmanlık sağlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Derman Başaran Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)